Kurban Bayramı tatilinin 10 güne çıkarılması sonrasında idari izin ile resmi tatil konuları kafaları karıştırdı. Bakanlar Kurulu tarafından geçen hafta çıkarılan bayram tatili 10 gün yapıldı. Fakat Kurban Bayramı ile Zafer Bayramı arasındaki yarım gün ile 28 ve 29 Ağustos günleri idari izin olarak ilan edilmesi özel sektörü kapsamıyor. Bu durumda 10 günlük tatil herkes için geçerli değil. Peki özel sektörde çalışanlar bayram tatilini on güne çıkarabilir mi?
Bakanlar Kurulu, 28-29 Ağustos günlerini tam gün, 31 Ağustos’u da yarım gün ‘idari tatil’ olarak ilan etti; böylece bayram tatili, 10 güne çıktı. Ama idari tatil olması nedeniyle bu sadece devlet memurlarını kapsıyor. Yani memurlar, devlet dairelerinde çalışanlar, belediye çalışanları 26 Ağustos Cumartesi’den 5 Eylül Salı gününe kadar (Salı günü hariç) tatil olacaklar. Peki özel sektörde çalışanlar için bayram tatili ne şekilde?
Özel sektör için durum şu şekilde; 28 Ağustos Pazartesi ve 29 Ağustos Salı günü mesai yapacaklar. 30 Ağustos Zafer Bayramı resmi tatil olması nedeniyle tam gün izinli olan özel sektör çalışanları, 31 Ağustos Perşembe günü yani arife günü yarım gün işbaşı yapacaklar. Sonrasında ise Kurban Bayramı tatili ile 1, 2, 3 ve 4 Eylül resmi tatil nedeniyle çalışmayacaklar.
Özel sektörde çalışanlar, bu dağınık tatili toparlayıp on güne nasıl çıkartırız merakındalar. Böyle birşey mümkün mü? Bayram tatili 10 güne çıkartılabilir mi? Bazı özel şirketler, bayram tatili için Bakanlar Kurulu kararını beklemeden 10 güne çıkartmışlardı. Böyle firmalarda çalışanlar çoktan bayram tatili planlarını yaptılar. Peki firmaların 10 güne çıkarılmadığı şirketlerde çalışanlar ne yapabilir?
BAYRAM TATİLİ NASIL 10 GÜNE ÇIKARTILIR?
Geçen yıl nisan ayında yıllık izninde bazı değişiklikler yapıldı. Bu düzenleme sonrasında çalışanlar, yıllık izinlerini parça parça kullanabilme hakkında sahip oldular. Düzenleme öncesi yıllık izini bir parçası 10 günden az olmamak şartı ile en fazla üçe bölebiliyordunuz. Düzenleme sonrasında ise yıllık izini yine bir parçası 10 günden az olmamak şartı ile diğer kalan kısımlarını isterseniz birer gün olarak bile kullabilme hakkı geldi. Yani üçe bölünme şartı kaldırıldığı için 10 günden arta kalan izinlerini 1+1+1+1+1... şeklinde kullanabilirsiniz.
Bu durumda bayram tatili için firmanızdan aradaki kalan günlerinizi yıllık izinde kullanarak birleştirebilir ve böylece 10 günlük tatil yapabilirsiniz.
YILLIK İZİN KAÇ GÜNDÜR? NASIL KULLANILABİLİR?
İşyerinde kıdemi 1 ila 5 yıl olan işçiye (5 yıl dahil) 14 gün, 5 yıldan fazla 15 yıldan az olan işçiye 20 gün, 15 yıl ve daha fazla olan işçiye ise 26 gün yıllık ücretli izin verilmelidir. Yeni yasayla yıllık izin haklarında yapılan değişiklikle iznin 10 günlük kısmının aşan izin süreleri istendiği kadar bölünebilecek. Böylece hafta içine denk gelen Kurban ve Ramazan bayramlarında 1 gün, 1.5 gün izin kullanan 9 güne kadar tatil yapabilecek.
KURBAN BAYRAMI NE ZAMAN?
Bakanlar Kurulunda gündemdeki konuların değerlendirildiğini ve karara bağlandığını dile getiren Bozdağ, "Bakanlar Kurulumuz yaklaşan 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Kurban Bayramı, vatandaşlarımızın bu bayramlar vesilesiyle aile ziyaretleri, turizm sektörünün canlanması ve ticari hayatın olumlu etkilenmesi ihtimallerini değerlendirerek, vatandaşlarımızın rahat bir şekilde bayramlarını idrak etmeleri maksadıyla 30 Ağustos Zafer Bayramı'na tekaddüm eden günleri ve ara gün olan yarım günü idari izinli olunmasına karar vermiştir. Buna göre, 28 Ağustos Pazartesi, 29 Ağustos Salı günleri tam gün, 31 Ağustos Perşembe günü yarım gün idari izinli sayılmasına karar vermiştir." diye konuştu.
Kurban Bayramı 1 Eylül Cuma günü başlıyor, 4 Eylül Pazartesi sona eriyor. Kurban Bayramı ile 30 Ağustos Zafer Bayramı arasındaki 31 Ağustos perşembe günü yani yarım gün tatil olan arife günü tam gün tatil oldu. Ayrıca 28 Ağustos Pazartesi ile 29 Ağustos Salı günü de tam gün idari izin sayılacak. Yani 10 günlük bayram tatili, 26 Ağustos Cumartesi başlıyor, 4 Eylül Pazartesi sona eriyor.
31 Ağustos Perşembe Arife
1 Eylül Cuma Kurban Bayramı 1. gün
2 Eylül Cumartesi Kurban Bayramı 2. gün
3 Eylül Pazar Kurban Bayramı 3. gün
4 Eylül Pazartesi Kurban Bayramı 4. gün