Ankara Özel Yüzüncü Yıl Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Özge Naile Kazan, Kurban bayramında artan kırmızı et tüketiminin, vücut yağ oranı ve kolesterol seviyesinde artışa neden olduğunu söyledi.
Kurban bayramlarında tüketimi gelenek haline gelmiş kavurmayı hazırlarken iç yağ ya da tereyağ kullanılmaması gerektiğine dikkat çeken Kazan, "Etin yapısında bulunan yağ, kavurmanın kendine has lezzeti için yeterlidir. Kızartma yöntemi yerine, kırmızı eti kendi suyu ile kısık ateşte pişirmelisiniz. Hayvanların iç organları, etlerine oranla, çok yüksek oranda doymuş yağ içerir. Kalp damar hastalığı ve yüksek tansiyonu olan kişilerin sakatat (iç organ) tüketmemeleri önerilmektedir. Buna ek olarak, karaciğer başta olmak üzere, sakatatlarda zararlı madde birikimi olduğu için tüketiminden sakınmak gerekmektedir" dedi.
Kurban bayramında daha fazla kırmızı et tüketiminin, sindirim güçlüğü, reflü, mide ağrıları, kabızlık gibi sindirim problemlerine neden olacağını belirten Kazan, "Kurban etinin kesilir kesilmez tüketilmemesi, en az 24 saat dinlendirildikten sonra pişirilmesi gerekmektedir. Bekletilmeden pişirilen et hem lezzetsiz hem de sert olur, zor pişer. Etler bu şekilde tüketilirse sindirim güçlüğü, ağrı ve kramplar gözlenebilir. Bu tür sıkıntıların yaşanmaması için etin pişirilme yöntemine de dikkat edilmelidir. Etin görünür yağlarını temizledikten sonra ızgarada, fırında, haşlama olarak ya da kendi suyu ile pişirilmesi önerilmektedir. Çok yüksek ateşte ya da mangalda kömürleşerek pişen etlerin dışı pişip içleri çiğ kalabilir. Bu şekilde pişen etler sağlığınız açısından tehdit oluşturmaktadır. Ayrıca vitamin değerinde kayıplar olmaktadır. Etler mangalda pişirilecekse, zararlı madde geçişi ve besin kayıplarını önlemek için, kömürün tam olarak yandığından yani kor haline geldiğinden emin olduktan sonra, ateşten 15 cm uzakta içleri iyice pişene kadar bekletilmelidir. İçi pişmemiş et besin zehirlenmelerine yol açabilir. Bir öğünde tüketilen et miktarı 2-3 porsiyon yani 60-90 g eti geçmemelidir. Bunun için kırmızın etin yanında az miktarda zeytinyağı eklenmiş salata ya da sebze yemekleri tüketerek öğünü zenginleştirebilirsiniz" dedi.
Kazan, bayrama özel şu önerilerde bulundu:
" Güne 2 bardak su ile başlayın. İştahınızı kontrol eder ve sindirimi kolaylaştırır.
Kahvaltınız atlamayın. Güne dengeli başlamak diğer öğünlerdeki tüketiminizi kontrol altında tutar.
Bayram süresince öğün düzeniniz değişebilir. Ziyaretlere giderken çok aç olmamaya özen göstermelisiniz. Bayramlık ikramlardan tadımlık miktarda tüketmelisiniz.
Şeker hastaları başta olmak üzere tatlı tüketimine de dikkat edilmelidir. Aşırı tatlı tüketimi kilo artışının yanı sıra hazımsızlık, mide yanması, gaz, barsak bozuklukları gibi sindirim sistemi sorunlarına da yol açmaktadır.
Tabaklarınızı dengeleyin. Tüketilen kırmızı etin yanında mutlaka çiğ ya da pişmiş olarak sebze tüketmelisiniz.
Su tüketiminize özen gösterin. Günde en az 8-10 bardak su tüketin.
Bayramda fazla yediğiniz düşünüyorsanız günlük yarım saat yürüyüş yaparak bu durumu telafi edebilirsiniz. Ancak bu sık tekrarlanmamalıdır".
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz