YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kurban Bayramı'nda Besicinin Yüzü Gülecek

Büyükbaş hayvan üretimi sıralamasında Türkiye'de ilk sırada yer alan Erzurum, ülkenin kurbanlık hayvan ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılamayı hedefliyor.

Büyükbaş hayvan üretimi sıralamasında Türkiye'de ilk sırada yer alan Erzurum, ülkenin kurbanlık hayvan ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılamayı hedefliyor.

Erzurum Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Zekeriyya Erdurmuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Erzurum'un hayvancılığın merkezi konumunda olduğunu belirterek, kentin hem coğrafyası hem mera varlığı hem de toplam büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlığıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın çok önemsediği bir il olduğunu söyledi.

Erzurum'un çok ciddi üretim potansiyeline sahip olduğunu vurgulayan Erdurmuş, "Erzurum'da yaklaşık 580 bin büyükbaş, 610 bin civarında da küçükbaş hayvan varlığımız mevcut. Dolayısıyla hem kurban döneminde hem diğer dönemlerdeki hayvan hareketlerinde hem de ticari ilişkilerde, Erzurum'un tarım ve hayvancılığı çok önemli" dedi.

Üreticinin Kurban Bayramı için hazırlık yaptığını belirten Erdurmuş, şunları kaydetti:

"Bu sene kurbanlık hayvan ithalatının olmamasının, sektör üzerinde çok fazla olumlu etkileri olacaktır. Türkiye genelindeki olumlu etkilerden en fazla Erzurum faydalanacaktır. Kurban döneminde hem ilimizde kurban kesiliyor hem de ticari anlamda üreticilerimiz İstanbul, Ankara ve Bursa gibi büyük şehirlere hayvan sevkiyatı yapıyor. Besicilerimiz bir yıl boyunca kurban dönemine hazırlanıyor."

-"Beklentimiz kurbanda üreticinin yüzünün gülmesidir"-

Üreticilerin batı illere kurbanlık hayvan sevkiyatına başladığını ifade eden Erdurmuş, "Üreticilerimiz artık büyük illerdeki bağlantılarını yapıp, hayvan sevk raporuyla hayvanlarını götürmeye başladılar. Tabii ki bunun bazı kuralları var. Hayvanların sevki için mutlaka veteriner sağlık raporu almak durumundalar" diye konuştu.

Özellikle Trakya bölgesine hayvan götürülmesi için bazı özel şartların arandığına dikkati çeken Erdurmuş, şöyle konuştu:

"Trakya bölgemiz malum bakanlığımız tarafından çok yoğun hem maddi hem emek anlamındaki bir harcamayla şap hastalığından ari bölge ilan edildi ve şu anda bu belgelendirildi. Orası şap hastalığında ari bir bölgemiz. Dolayısıyla oraya Anadolu'dan girecek hayvanlar için ekstradan tedbirlerimiz var ve yaptığımız çalışmalarımız var. Erzurum'dan da üreticilerimiz oraya gidebilirler yeter ki şartlar uygun olsun."

Erdurmuş, "Tabii ki kurbanda ithalat olmadığı için yerli hayvanlar değerlendirilecek. Hani ekonomik bir tabir var. Arz azaldığı durumda fiyata yansır, talebe bağlı olarak da fiyatlar yükselir. İthal kurbanlık gelmemesi mutlaka talebe bağlı olarak fiyatların yükselmesine neden olacaktır. Bu iktisadi bir ifade. Beklentimiz kurbanda üreticinin yüzünün gülmesidir" diye konuştu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak kentte tespitlerini yaptıklarını anlatan Erdurmuş, "Kim, hangi vatandaşımız kurbanlık götürecek, onunla ilgili tespitlerimiz var. Erzurum'da yaklaşık 23 bin büyükbaş, 15 bin de küçükbaş hayvan kurbanlık hayvan nakli için şartları taşıyor" dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler