YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kurban Bayramı’nda Beslenmeye Dikkat

İzmir Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Bediha Türkyılmaz, özellikle kilo problemi, yüksek tansiyon, diyabet, kalp-damar...

Kurban Bayramı’nda Beslenmeye Dikkat

İzmir Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Bediha Türkyılmaz, özellikle kilo problemi, yüksek tansiyon, diyabet, kalp-damar ve mide hastalıkları olanların Kurban Bayramı’nda daha dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Kurban bayramında şeker, şekerli besinler ve tatlıların yanı sıra doymuş yağ ve kolesterol içerikleri yüksek olan kırmızı et ve sakatat tüketiminin arttığını belirten Türkyılmaz, "Etler sindirimi zor olan besinlerdir. Bu sebeple tüketiminde dikkat edilmesi gerekiyor. Yeni kesilmiş hayvanlarda henüz ölüm katılığı geçmemiş olduğundan pişirme süresi ve sertlik artmaktadır. Bu durum etlerin sindirimini daha da zorlaştırmakta, mide ve bağırsak hastalığı olan bireylerde rahatsızlıklara yol açmaktadır. Kurbanlar kesildikten sonra en az bir gün soğutuculu dolaplarda bekletilmeli ve iyi pişirildikten sonra tüketilmelidir.

Sağlımız için etleri saklama koşullarına dikkat etmeliyiz. Kurbanlık etlerin tamamı tüketilmeyecekse besin öğesi kayıplarını ve bozulmaları önlemek için saklama koşullarına dikkat edilmelidir. Etler küçük parçalar halinde buz dolabının buzluk bölümünde veya derin dondurucuda -18 derecede üç ay süreyle saklanabilir. Buz dolabında ise 0-(-2) derecede 3-5 gün muhafaza edilebilir. Etler kolaylıkla bozulabilen potansiyel riskli besinlerdir. Etlerin dondurulduktan sonra tekrar çözünmesi bazı "mikroorganizmalar" için üreme ortamı oluşturur ve bu da sağlığımızı tehdit eder. Çözünen et hemen pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalıdır.

Etler, oda ısısında açıkta bırakılacak şekilde değil, yine buzdolabının alt bölmesinde çözünmesi sağlanmalıdır. Derin dondurucuda saklanan etin buzdolabının sebzelik kısmının üstüne konularak çözünmesi beklenebilir. Etin çabuk çözünmesi amacıyla uygulanan kalorifer, soba üzerinde çözünme, oda sıcaklığında bekletme gibi yöntemler, insan sağlığı açısından tehlikeli sonuçları da beraberinde getirmektedir" şeklinde uyarılarda bulundu.

Türkyılmaz, etlerin pişirme yöntemlerine de dikkat edilmesini istedi ve açıklamalarını şöyle sürdürdü: "Kurban Bayramı'nda, etin tüketim miktarının yanı sıra pişirme yöntemlerine de dikkat edilmelidir. Etlerin pişirilmesinde haşlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmalardan kaçınılmalıdır. Izgara yapılırken ateş ve et arasında 10-15 cm aralık olmalıdır. Çok yüksek ısıda, uzun süre pişirme ve kızartma yöntemi çeşitli 'kanserojen maddelerin' oluşumuna neden olabileceği için tercih edilmemelidir. Etlerin tek başına değil de sebzelerle birlikte pişirilmesi veya tüketilmesi, besin çeşitliliğinin sağlanması açısından sağlıklı bir yöntemdir. Bayram süresince sebze yemekleri, salata ve taze meyve tüketimi ihmal edilmemeli. Sebze tüketimini bayram boyunca ihmal etmeyelim, ağır hamur işi tatlılar yerine sütlü tatlıları tercih edelim. Mutlaka bayram boyunca ziyaretlerimize yürüyerek gidelim. En az 30 dakika yürüyelim, fiziksel aktivite yapalım."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler