HABER

Kurban Bayramı'nda hayvan kesimine dikkat

KARS (İHA) - Kars-Ardahan-Iğdır Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı ve Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yavuz Öztürkler, kurban bayramında hayvan kesimlerinin nasıl yapılması gerektiği ve hastalıklara meydan vermemek için dikkat edilmesi gereken hususlarla ilgili bilgi verdi.

Doç. Dr. Öztürkler, yaptığı açıklamada, Kurban Bayramı'nda sıkça karşılaşılan kazalara, bu kazaların ardından oluşabilecek hastalıklara ve çevreye gelişigüzel atılan sakatatların oluşturabileceği tehlikelere karşı dikkatli olunması gerektiğini belirtti. Paraziter bir hastalık olan "kist hidadit"in kesecik şeklinde belirdiğini ve bu kesinin içerisinde yumurta ve larvaları bulunduğunu söyleyen Doç. Dr. Öztürkler, "Larvalar özellikle insan tarafından ağız yoluyla alındığında vücutta açılmakta ve beyne kadar giderek akciğer, karaciğer gibi organlarda yuvalanabilmektedir. Bunun sonucunda da çok ciddi problemlere ortaya çıkabilmektedir" dedi.

Eldeki çatlaktan, bir kesik yoluyla kandan veya yeni kesilmiş pişmemiş bir et parçasından insana geçebilecek hastalıklara değinen Öztürkler, "İnsan vücudunu koruyan en önemli katman deridir. Deri bir yerde vücudumuzu dış etkenlere karşı koruyan en önemli bariyerdir. Bu bariyerde, 'Port Antre' dediğimiz giriş kapısı oluştuğu zaman, oradan mikroplar çok çabuk şekilde kılcal damar yoluyla vücudun ana bölgelerine, ana damarlarına, bütün dokulara yayılabilecek şekilde girebilmektedir. Dolayısıyla ellerde bulunan bir çatlak, bir kesik yoluyla kandan veya yeni kesilmiş pişmemiş bir et parçasından rahatlıkla hayvandan bir hastalık mikrobu insana sirayet edebilmektedir. Belli bir kuluçka süresinden sonra insanda hastalık belirtileri oluşturabilmektedir. Bunların başında brucella, şarbon, tüberküloz, sarılık gelmektedir. Bunlar yalnızca ellerden oluşmamaktadır. Bazı mikroplar 'damlacık' enfeksiyonu dediğimiz hava yoluyla da, soluma yoluyla da vücuda çok kolay şekilde sirayet edebilmektedir. Burada yapılacak şey bilinçli olmaktır bir de konuyla ilgili kuruluşların üzerine düşen görev yapmasıdır" diye konuştu.

Ehil olmayanların kurban kesmelerine izin verilmemesi gerektiğini vurgulayan Öztürkler, "Kurban kesme konusunda bilgi sahibi ve tecrübesi olmayan, egzersizi olmayan insanlar kurban kesmeye kalkınca özellikle ellerde ve bileklerde bir takım kesiklere yol açabiliyorlar. Çünkü genelde kurban kesimlerinde kullanılan bıçaklar önceden çok keskin şekilde bileğilenmiş olduğundan en ufak bir dikkatsizlikte vücuda yaptığı basit darbede bile derin ve kesik yaraları açabilmektedir. Özellikle koldaki atardamara veya daha geniş çaplı toplardamara denk geldiğinde, daha büyük sıkıntılara ve insan sağlığı açısından daha büyük tehlikelere neden olabilir" şeklinde konuştu.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler