Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Ali İhsan Doğru, Kurban Bayramı’nda gün içinde birçok kez et tüketilmesi, meyve ve sebzenin tercih edilmemesinin sindirim sorunlarına davetiye çıkarabileceğini belirterek, sağlıklı bir bayram geçirmek için bilinçli hareket edilmesi gerektiğini söyledi.
Medline Konya Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Ali İhsan Doğru, kurban etinin kesildikten hemen sonra tüketilmesinin sindirimi zorlaştırdığını belirterek, “Kesilen hayvan etinin ölüm katılığı nedeniyle kesildikten sonra en az 1 gün buzdolabında bekletilerek pişirilmesi daha doğrudur. Buzluktan çıkarılan etlerin çözülmesi için açık havada, oda sıcaklığında ya da kalorifer üstünde bekletilmemesi, akan suyun altında veya buzdolabında çözülmesi doğru olur. Açık havada, oda sıcaklığında veya kalorifer üzerinde çözülen etler bakteri üretir ve bu durum besin zehirlenmesine yol açabilir. Çözülmüş etlerin ise asla tekrar buzdolabına konulmaması gerekir” dedi.
Kurban Bayramı’nda fazla et yenilmesinin mideyi nasıl etkilediği ile ilgili de bilgi veren Doğru, “Her besin öğesinin vücut içindeki işleyişi ve sindirim biçimi farklılık gösterir. Kurban Bayramı’nda gereğinden fazla miktarda et tüketimi birçok rahatsızlıklara neden olabileceği gibi olan rahatsızlıkların da ilerlemesine sebep olabilir. Bunlardan biri de mideye olan olumsuz etkileridir. Aşırı miktarlarda et tüketiminin yanında ete uygulanan pişirme teknikleri de önemlidir. Pişirme yöntemi olarak kavurma ve kızartma gibi sindirimi zor ve mide asididesini artıracak yöntemler tercih edilmemelidir. Eti pişirmek için haşlama, ızgara veya fırında pişirme yöntemlerini kullanın. Mangal yapacaksanız kömürün iyice yanmasını bekleyin ve etleri mümkün olduğu kadar kömürden uzak tutarak pişirin, etlerin yanmamasına özen gösterin. Etin içeriğinde doymuş yağları bulundurması sebebi ile aşırı miktarlarda tüketilmesi kan yağlarının yükselmesine bağlı olarak kalp ve damar hastalıklarına sebep olabilir. Et, sindirimi zor olan bir besindir. Bu nedenle de fazla miktarda et tüketimi sindirimi güçleştireceğinden mide problemi olan kişilerin yedikleri et miktarına dikkat etmeleri daha uygundur. Etin kavurma ve kızartma yöntemi ile pişirilerek yenilmesi mide asidini artırarak kabızlık gibi rahatsızlıklara neden olacaktır. Kırmızı et aşırı tüketilmesi halinde vücutta fazla demir yüklenmesine ve fazla demir oranı da vücuttaki kalsiyumun idrarla birlikte atılmasına neden olacaktır. Yine aşırı et tüketilmesi, şişmanlık, insülin ve metabolizma dengesini bozacağından diyabet de gözlenebilmektedir” şeklinde konuştu.
Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Ali İhsan Doğru, Kurban Bayramı’nı sağlıklı geçirebilmek için pratik önlemleri sıralayarak, “İlk öğününüz için iki bardak su, ardından hafif bir kahvaltı yapın. Az ve sık aralıklarla doğru besinleri seçerek beslenmeye özen gösterin. Çikolatalar, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıları veya meyve tatlıları tercih edin. Tabağınızın dörtte birini kırmızı et, kalan kısmını ise sebze yemekleri ve salatadan oluşturun. Ara öğünlerde meyve tüketimine önem verin. Bağırsaklarda su tutulumuna neden olan fazla çay/kahvenin tüketiminin yerini bitki çaylarına bırakın” diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz