HABER

Kurban eti nasıl tüketilmeli?

Sağlık Bakanlığı, Kurban Bayramı'nda, kalp-damar hastalığı, şeker hastalığı ve hipertansiyonu olanları, yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeleri ve kısıtlı miktarda tüketmeleri konusunda uyardı.

Kurban eti nasıl tüketilmeli?

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Kurban Bayramı'nda şeker ve şekerli besinlerin yanı sıra et tüketiminin de artmasının sindirim sisteminde ve diğer organlarda çeşitli rahatsızlıklara yol açtığı belirtildi. Etlerin sebzelerle pişirilmesi veya etlerin yanında sebzelerin de tüketilmesi gerektiği vurgulanarak, kalp-damar hastalığı, şeker hastalığı ve hipertansiyonu olanlara, yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeleri konusunda uyarıda bulunuldu. Ayrıca, barsak parazitlerinin ve hayvan hastalıklarının bulaşmasının engellenmesi için kurbanlık hayvanların güvenilir yerlerden ve kişilerden satın alınmasına ve uygun koşullarda kesiminin yaptırılmasına dikkat edilmesi gerektiği bildirildi.

Kurban etlerinin uzun bir dönem tüketilecek olması nedeniyle saklama, hazırlama ve pişirme koşullarına özen gösterilmesi gerektiği vurgulanarak şu önerilere yer verildi:
"-Kurban eti uygun koşullarda kesildikten sonra, etler hayvanın uygun yerlerinden yağlı kısımları ayrılarak parçalanmalıdır. Kesilen kurban eti mutlaka buzdolabında bir gün bekletilmelidir.

-Etler büyük parçalar şeklinde değil, kıymalık, kuşbaşılık, pirzola, biftek ve bonfilelik olarak ayrılmalı, günlük pişirilecek miktarlara bölünmeli ve buzdolabı poşetine veya yağlı kağıda sarılarak, buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Bu şekilde hazırlanan etler buzlukta (-2 derece) birkaç hafta, derin dondurucu da ise (-18 derece) daha uzun süre ile saklanabilir.

-Etler çözdürülürken oda ısısında değil, mutlaka buzdolabı ısısında veya mikrodalga fırınlarda çözdürülmelidir.

-Pişirilecek miktarlarda et çözdürülmeli, çözdürülen etler hemen pişirilmeli, tekrar dondurulmamalıdır.

-Etlerin pişirilmesinde haşlama, ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmalardan kaçınılmalıdır. Çok yüksek ısıda uzun süre pişirme ve kızartma yöntemi çeşitli kanserojen maddelerin oluşumuna neden olabileceği için tercih edilmemelidir.

- Et ile yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli, ilave yağ eklenmemelidir"

Ayrıca şeker ve şekerli ürünleri satın alırken Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan izinli olmasına, son kullanma tarihinin geçmemiş ve ambalajının bozulmamış olmasına dikkat edilmesi gerektiği belirtilerek, tatlı tüketiminde hamurlu ve şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıların tercih edilmesi gerektiği vurgulandı.

En Çok Aranan Haberler