KADIN

Kurban Eti Ne Zaman Yenmeli?

Kurban bayramını sağlıklı geçirmenin püf noktaları..

Kurban Eti Ne Zaman Yenmeli?

İstanbul Özel Hizmet Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden Diyetisyen Aşkın Yüksel kurban bayramını sağlıklı geçirmenin püf noktalarını anlattı. Kurban Bayramında şeker ve şekerli besin tüketiminin yanında et tüketimi de artmaktadır. Etler vücudumuzun yapı taşı olan proteinlerin en önemli kaynağıdır. Ancak bayram nedeniyle fazla ve bilinçsiz tüketilmemesine özen gösterilmelidir.

Kurban eti nasıl tüketilmelidir?
Hayvan kesildiği zaman tüm kasları birden kasılı kalır. Buna ölüm katılığı adı verilir. Bu spazmın çözülmesi yaklaşık en az 2 saat sürmektedir. Dolayısı ile kurban etini kesildikten en az 2 saat sonra tüketmek gerekir. Ayrıca hemen tüketilmesi hazımsızlığı da arttırmaktadır. Kurban etinin ızgara ya da kızartma yerine haşlayarak tüketilmesi daha uygundur.

Yaşlılar ve kalp hastaları et tüketiminde çok dikkatli olmalılar Özellikle yaşlıların ve de kalp hastalarının dikkat etmesi gereken bir hususta tüketilecek et miktarı ile ilgilidir. Özel bir diyet uygulanmıyorsa etin yağsız kısmından haşlama olarak bir parça tüketebilirler ama kızartma olmamasına özen gösterilmelidir.

Kesilen et bekletilmeden dağıtılmalı
Kesilen et mutlaka hemen dağıtılmalı, kalan etler uygun koşullarda depolanmalıdır. Unutulmaması gereken en büyük husus bakteri üremesi için etler çok iyi besiyerlerdir. Dikkat edilmezse çeşitli bakteriler hızla üremeye başlarlar.

Bayram ziyaretleri sırasında yapılan ikramlarda seçici olun
Bayramlarda artık değişmesi gereken en önemli konulardan biride ikramlardır. Artık zararları herkes tarafından bilinen hamurlu ağır tatlılar yerine besleyici değeri büyük, kalorisi düşük olan meyve ikramına yavaş yavaş alışmalıyız. Eğer imkanınız varsa ikramlar arasından meyve ya da sütlü tatlıları tercih edin. Eğer hamurlu tatlı yiyecekseniz bunun günde 1 taneyi geçmemesine ve ölçüsüne dikkat edin.


“Bayramlarda tatlı yerine meyve ikramı” sloganımız olmalı…
Kolesterol, kalp ve karaciğer hastaları et tüketimine dikkat etmelidirler. Kırmızı etin sindirimi diğer hayvansal gıdalara oranla daha zordur. Kırmızı eti gerektiğinden fazla tükettiğimiz takdirde midede şişkinlik, hazımsızlık gibi sıkıntılara sebep olabilir. Kolesterolü yüksek olanlar, kalp ve karaciğer hastaları bayramda et tüketimine dikkat etmelidirler.

Bayramda bu önerilere dikkat edin

  • Bayram ziyaretleri sırasında ikram edilen hamurlu tatlılar, çikolatalar yerine sütlü tatlı ya da meyve tüketilmesine özen gösteriniz.
  • Bayramda et tüketiminin yanı sıra sebze tüketimi de olmalıdır,
  • Günde 2,5 litre su tüketimine devam edilmelidir,
  • Etlerin çok yağlı kısımları ve sakatat tüketilmemelidir,
  • Etler kavurma ve kızartma yerine buğulama, haşlama, ızgara yöntemleri kullanılarak pişirilmelidirler,
  • Diyabet hastaları, kalp ve damar hastaları, mide rahatsızlığı olanlar, hipertansiyon hastaları gibi belli bir beslenme düzeni ile takip edilen kişiler beslenmelerine daha fazla özen göstermeli ve beslenme programlarını bozmamalıdırlar,
  • Fiziksel aktivitelere devam edilmelidir.

En Çok Aranan Haberler