YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kurban Etinde 'kitle' Uyarısı

Yasin KIRAS/SİVAS, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haki Kara, yaklaşan kurban bayramı nedeni ile uyarılarda bulundu. Kurban alımında vatandaşların hayvanların

Kurban Etinde 'kitle' Uyarısı

Yasin KIRAS/SİVAS, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haki Kara, yaklaşan kurban bayramı nedeni ile uyarılarda bulundu. Kurban alımında vatandaşların hayvanların genel görünümlerine ve teknik olarak bir takım değerlerine bakması gerektiğini kaydeden Prof.Dr. Kara, "Genel görünümlerinde bakıldıklarında hayvanların gürbüz, tüylerinin parlak, ağız, burun ve gözde olumsuz kötü kokulu bir akıntının olmaması, vücudun herhangi bir yerinde kanama, ayaklarda kırık gibi olguların olmaması, yani düzgün yürüyebilir olması, gözle görüldüğünde albenisi olan bir tercih yapmalarında fayda vardır. Hayvanlarda kulak küpe numaralarının bulunması, pasaport diye tabir edilen belgelerin mutlaka olması, bunların sorgulanması gerekir" dedi.
'KİTLE GÖRÜLÜRSE VETERİNER HEKİME DANIŞILMALI'
Hayvanlardan insanlara bulaşabilen yaklaşık 750 hastalık türü bulunduğunu da ifade eden Prof. Dr. Kara her etin yenmemesi gerektiğini belirterek şöyle dedi:
"Vatandaşların tedirgin olmasına gerek yoktur. Hayvanların kesimlerinin mezbahanelerde, modern kesimhanelerde yapılmasını öneriyoruz. Orada deneyimli veteriner arkadaşlarımız görev yapıyor, herhangi bir olumsuzluk çıktığında onlar müdahale edebilecek, insanlar için risk taşıyabilecek faktörleri eleyebilecek donanımlara sahipler. Bireysel kesimlerde içeride olumsuz bir kitle, kötü koku, alışık oldukları et kalitesinin ya da renginin dışında bir olgu gördüklerinde mutlaka kesimhaneler, belediyelerin tanzim ettiği alanlarda görevli veteriner hekimler veya da mutlaka Tarım İl Müdürlüklerine başvurmak suretiyle bu etin insan sağlığı için ne kadar risk olduğunu, tüketilip, tüketilemeyeceği konusunda bilgi alabilirler."
"KENE YAPIŞMIŞ HAVYAN ETİ YENEBİLİR"
Kene yapışmış bir hayvanın etini yemekte bir sakınca olmadığını da belirten Haki Kara şöyle konuştu:
"Dini duygularla kesim yapılan bir hayvanda üzerinde mutlaka sinek ve keneye benzer şeyler görülecektir. Keneden illa hastalık bulaşmaz anlamında söylemiyoruz, ama her kenenin hastalık yapma potansiyeli yoktur. Kene insanları ısırdığında eğer virüs taşıyorsa Kırım Kongo Kanamalı Ateşine neden olabilir. Bütün keneler de bu hastalığı taşımıyor. Bunun için çok fazla tedirgin olmaya gerek yoktur. Hayvandaki kene hayvan üzerindedir. Tabi ki bunu fark edenler korunmasını yapmalı. Kendine yapışmasını engellediği takdirde herhangi bir sıkıntı olmaz."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler