HABER

Kurban keserken nelere dikkat edilmelidir? Kurban keserken okunacak dua

Kurban keserken nelere dikkat edilmelidir ve kurban keserken okunacak dua nedir merak ediliyor. Kurban ibadetini yerine getireceklerin merak ettikleri soruların yanıtları haberimizdedir.

Kurban keserken nelere dikkat edilmelidir? Kurban keserken okunacak dua

"Kurban keserken nelere dikkat edilmelidir?" sorusu merak ediliyor. 12 Eylül 2016 Pazartesi günü İslamiyet'in iki büyük bayramından biri olan Kurban Bayramı'nın ilk günü olacak. Dört gün boyunca idrak edilecek olan Kurban Bayramı süresince müslümanlar kurbanlıklarını kesecekler ve kurban etlerini insanlara dağıtacaklar. Kurban Bayramı'nda kurban kesecek olan vatandaşlar ibadetlerini doğru şekilde yerine getirmek istiyorlar. Bu nedenle, "Kurban keserken nelere dikkat edilmelidir?" sorusuna yanıt arıyorlar. Ayrıca kurban keserken okunacak dua da en fazla merak edilen konuların başında geliyor.

KURBAN KESMENİN DİNİ DAYANAĞI NEDİR?

Öncelikle kurban kesilmesi hem Kur'an-ı Kerim, hem de sünnet ve icma ile sabittir. Kur'an-ı Kerim'de kurban hakkında ayetler mevcuttur. Ayrıca Hz. İbrahim'e Hz. İsmail'in yerine bir kurbanın verilmesi (Sâffât, 37/107) de buna dayanaktır. Kur'an-ı Kerim de sadece bu değil başka ayetlerde de kurban konusu geçmektedir. “Kendilerine rızık olarak verdiği kurbanlık hayvanlar üzerine belirli günlerde Allah’ın adını ansınlar. Artık onlardan siz de yiyin, yoksula fakire de yedirin." (Hac, 22/28), “Her ümmet için, Allah’ın kendilerine rızık olarak verdiği hayvanlar üzerine ismini ansınlar diye kurban kesmeyi meşru kıldık.” (Hac, 22/34), “Kurbanlık büyükbaş hayvanları da sizin için Allah’ın dininin nişanelerinden kıldık. Sizin için onlarda hayır vardır. Onlar saf saf sıralanmış dururken kurban edeceğinizde üzerlerine Allah’ın adını anın. Yanları üzerlerine düşüp canları çıkınca onlardan yiyin, istemeyen fakire de istemek zorunda kalan fakire de yedirin. Şükredesiniz diye onları böylece sizin hizmetinize verdik. Onların etleri ve kanları asla Allah’a ulaşmaz. Allah’a ulaşacak olan ancak, sizin O’nun için yaptığınız, gösterişten uzak amel ve ibadettir.” (Hac, 22/36-37)

KURBAN NE ZAMAN KESİLİR?

Kurban kesim vakti, bayram namazının kılındığı yerlerde namazın ardından, bayram namazı kılınmayan yerlerde ise sabah namazından sonra başlar. Ancak kurban kesim zamanı konusunda mezheplere göre farklılıklar vardır. Hanefilere göre kurban kesimi bayramın 3. gününün akşamına kadar devam ederken, bu süre içerisinde gece ve gündüz kurban kesilebilir, fakat gündüz kesilmesi daha uygundur. Diğer taraftan Şafiilerde ise 4. günün gün batımına kadar kurban kesimine devam edilmesinde bir sakınca yoktur.

KURBAN KESERKEN OKUNACAK DUA VE DUALAR

Kurban keserken okunacak dua ya da dualar da merak edilen konuların başında geliyor. Öncelikle, sadece bayramda değil, farklı bir zamanda, farklı bir niyetle kesilse dahi kurban keserken besmele çekilmesi gerekmektedir. Hanefilere göre kurban kesiminde besmele kasten terk edilirse, o zaman hayvanın eti yenmez. Fakat insanlık hali unutulması durumunda kurbanın etinin yenmesinde bir mahzuru yok. Şafiilerde ise besmele kasten çekilmese de hayvanın eti yenilebilir.

Kurban keserken öncelikle üç defa, "Bismillahi Allahü ekber" denilmelidir. Ardından, “De ki: Şüphesiz benim namazım, ibadetim/kurbanım, hayatım ve ölümüm hepsi âlemlerin Rabbi Allah içindir. O’nun ortağı yoktur. Bana sadece bu emredildi ve ben müslümanların ilkiyim.” (En’âm, 6/162-163) “Ben, hakka yönelen birisi olarak yüzümü, gökleri ve yeri yaratana döndürdüm. Ben, Allah’a ortak koşanlardan değilim.” (En’âm, 6/79) duaları okunabilir.

KURBAN KESERKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Daha önce dediğimiz gibi besmele çekmekle ve dua okumakla başlanan kurbanlık kesiminde; usulüne göre kesim yapmak için hayvanın nefes ve yemek borularıyla, iki atardamarından en az birinin kesilmesi gerekir. İslamiyet'te hayvanın omuriliğinin kesilmesi ise mekruh (yasak olmasa da, yapılmaması istenen) kabul edilir. Bu işlemin ardından hayvanın canının çıkması beklenir. Hayvanın başı gövdesinden canı çıktıktan sonra ayrılır. Kurbalık keserken hayvana kesinlikle eziyet edilmemelidir. Ayrıca acı çektirmemeye özen gösterilmelidir. Bu nedenle kurbanın işin ehli kimseler tarafından kesilmesi doğrudur. Ayrıca kurban kesimi esnasında çevre kirletilmemelir. Dinimizin gerekliliklerinden biri olan temizlik konusuna dikkat edilmelir. Yine aynı alanda birden fazla kurban kesilmesi halinde bir kurbanlığın diğerini görmeyecek şekilde kesiminin yapılması gerekir.

KURBAN ETİ NASIL DAĞITILIR, KURBAN ETİ AKRABAYA VERİLİR Mİ?

Kurban kesiminin tamamlanmasının ardından kurban etinin dağıtılması önem taşıyan konulardandır. Kesilen kurbanın eti öncelikle üçe bölünür. Bunun bir bölümü kurban kesemeyen yoksullara dağıtılır. Diğer bir bölümü ise akraba, tanıdık ve komşularla paylaşılır. Diğer bir kısmının ise evde yenmesi tavsife edilir. Yani kurban etinin bir bölümünü akraba, eş dosta verebilirsiniz. Hem kültürümüz gereği, hem dinimiz gereği özellikle komşularla, dostlarla, muhtaç ve yoksullarla paylaşmak oldukça önemlidir.

KURBANLIĞIN YENİLMEYECEK YERLERİ NERELERİDİR?

Öncelikle kurban yalnızca etleri helal olan hayvanlardan kesilmelidir. Hangi amaçla kesilirse kesilsin; kanları, ödleri, bezeleri, idrar torbaları, cinsel organları, dübürleri ve yumurtaları (husye) tahrimen mekruh olarak kabul edilir. Öte yandan Maliki ve Şafii mezheplerinde ise kurbalığın yumurtalarını (husye) yemek caizdir. Bu kısımların toprağa gömülmesi yahut kedi ve köpek gini hayvanlara verilmesi doğrudur.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler