Kurban, Allah'a yakınlaşmanın bir aracı olan ve dini bir terim olarak, Allah’ın rızasına erişmek ve O’na yaklaşmak amacıyla, belirli şartları taşıyan hayvanı usulüne uygun bir şekilde kesmeyi ifade eder.
Kurban kesim vakti, bayram namazı kılınan yerlerde bayram namazı kılındıktan sonra; bayram namazı kılınmayan yerlerde ise sabah namazı vaktinden sonra başlar. Hanefîlere göre, kurban kesme süresi bayramın 3. günü akşamına kadar sürer. Bu süre zarfında hem gece hem de gündüz kurban kesilebilir, ancak kurbanların gündüz kesilmesi daha uygun kabul edilir. Şâfiîlere göre ise bayramın 4. günü gün batana kadar kurban kesilebilir. Yani Şâfi mezhebine göre, bayramın 4. günü gün batımına kadar kurban kesme süresi devam etmektedir. Bu süreçte yapılması gereken ibadetler kapsamında yer alan kurban kestikten sonra kılınan namazın hükmü merak edilmektedir.
Bu süre zarfında hem gece hem de gündüz kurban kesilebilir, ancak kurbanların gündüz kesilmesi daha uygun kabul edilir. Şâfiîlere göre ise bayramın 4. günü gün batana kadar kurban kesilebilir.
Kurban kesildikten sonra kılınacak olan namaza nasıl niyet edileceği gibi konular sıkça gündeme gelir. Kurban kesildikten sonra kılınacak namazın dini hükmü, özellikle kurban ibadeti yerine getirilmeden önce çokça araştırılan bir konudur.
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın verdiği bilgilere göre, kurban kesen kişi, böyle bir ibadeti yapma imkânına kavuştuğu için Allah’ın verdiği nimete şükür olarak 2 rekat nafile namaz kılabilir. Yani, kurban kesen kişiler, Allah’ın verdiği nimete şükretmek amacıyla 2 rekat namaz kılabilirler.
Nafile namazlar, herhangi bir yükümlülüğü olmadan, içten gelerek kılınan namazlardır.
Diyanet'e göre, esasen "kurban namazı" diye bir namaz bulunmamaktadır. Bu nedenle, bu namazın dini bir gereklilik olduğuna dair bir inanç doğru değildir. Ancak kişi, nafile namaz kılınması mekruh olmayan bir vakitte, sebepli ya da sebepsiz bir şekilde istediği kadar nafile namaz kılabilir.
Kurban kesen kişiler, Allah’ın verdiği nimete şükretmek amacıyla 2 rekat nafile namaz kılabilir. Nafile namazlar, herhangi bir yükümlülüğü olmadan, içten gelerek kılınan namazlardır.
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu'nun bu konudaki açıklaması ise şöyledir:
"Esas olarak kurban namazı diye bir namaz yoktur. Bu namazın dinî bir gereklilik olduğu inancı veya kanaati yanlıştır. Ancak kişi nâfile namaz kılınması mekruh olmayan bir vakitte, sebepli veya sebepsiz dilediği kadar nâfile namaz kılabilir. Kurban kesen kişi de böyle bir ibadeti yapma imkânına kavuştuğu için Allah’ın verdiği nimete şükür olarak iki rek'at nâfile namaz kılabilir."