YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kurban Sevkıyatları Başladı

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala büyük şehirlere kurbanlık hayvan sevkıyatı başladı.Erzincan’da, üreticiler kurban bayramı için...

Kurban Sevkıyatları Başladı

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala büyük şehirlere kurbanlık hayvan sevkıyatı başladı.

Erzincan’da, üreticiler kurban bayramı için hazırlanıyor. Yaklaşık 100 bin büyükbaş, 250 bin küçükbaş hayvana sahip Erzincan, kurban bayramı için hazırlanıyor. Sevkıyat öncesi üreticilerin mutlaka hayvan sevk raporu alması gerektiğini anlatan yetkililer, özellikle Trakya bölgesine yapılacak sevkıyatların özel şartlara bağlı olduğunu ifade etti.

Trakya’nın şap hastalığından ari bölge ilan edilmesi nedeniyle Bakanlığın o bölgeye yapılacak sevkıyatlar için ekstra tedbirler aldığını vurgulayan yetkililer, ayrıca bu yıl hayvan ithalatı yapılmayacağını kurbanlık olarak yerli hayvanların değerlendirileceğini belirtti.

Erzincan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erdem Karadağ yaklaşan Kurban Bayramı öncesi yaptığı açıklamada “Kurban Bayramında yaklaşık 300-500 bin büyükbaş ile 1-1,5 milyon küçükbaş hayvan zamanla sınırlı bir sürede kesilip tüketilmektedir. Bu dönemde hayvan hareketleri artmakta, özellikle Doğu ve Güneydoğu İllerimizden büyük şehirlere önemli miktarda hayvan sevki olmakta ve buna paralel olarak da Kurban Bayramı öncesi hayvan pazarları dışında hayvan satış yerleri çoğalmakta, bulaşıcı ve salgın hayvan hastalıklarının yayılma riski artmaktadır. Bu nedenle kurbanlık hayvan satış yerleri ve iller arası hayvan sevkleri ile muhtemel bir hastalığın bulaşması ve yayılmasının önlenmesi büyük önem taşımaktadır.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak, Kurban Bayramı nedeniyle vatandaşlarımız dini vecibelerini yerine getirirken; sağlıklı hayvan almalarını sağlamak, artacak hayvan hareketleri nedeniyle hastalıkların yayılmasını engellemek, hastalıksız bölgelerin de bulaşmasını önlemek için bir takım tedbirler alınmıştır. Kurban bayramı döneminde polis ve jandarmanın yaptığı yol kontrollerine İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzden veteriner hekimler de katılacak olup, belgesiz ve sağlıksız hayvanların nakillerine izin verilmeyecektir. Kurbanlık satış yerleri denetlenerek belge ve sağlık kontrolleri yapılacaktır. Ayrıca Bayram öncesi Kurbanlık hayvanların sevk ve kontrol işlemleri ile bayram süresince hayvan sağlığı şube müdürlüğümüzde veteriner hekim görevlendirilerek, hayvanların sağlık kontrollerinin yapılması için gerekli önlemlerin alınması hususlarında İlçe Müdürlüklerimiz talimatlandırılmıştır” dedi.

KURBANLIK HAYVAN SEVK ETTİRECEK YETİŞTİRİCİLERİMİZ ŞU HUSUSLARA DİKKAT ETMELİDİR.

1- Sığır cinsi hayvanlarını 2011 yılı sonbahar şap aşılama kampanyasında aşılatmış olmaları veya herhangi bir nedenle aşılatmamış hayvanlarını sevk tarihinden en az 15 gün önceden aşılatmaları zorunludur. Ayrıca, sevk edilecek küçükbaş hayvanlarının da uygun bir boya ile işaretlenmiş ve şap hastalığına karşı koruyucu olarak aşılanmış olması zorunludur.

2- Kayıt altına alınmamış, kulak küpesiz ve yanlarında pasaportu bulunmayan hayvanların sevklerine hiçbir surette izin verilmeyecektir. Sevk raporunun ilgili kısımlarının yetkililerce doldurularak imzalanmış olması ve hayvanların kulak küpe numaralarını ihtiva etmesi zorunludur.

3- Hayvanlarını ilçe içinde Menşe Şahadetnamesi, ilçe veya iller arası ise Veteriner Sağlık Raporu ile nakletmeleri gerekmekte olup, belgesiz hayvan nakleden araç sahiplerine 1187 TL idari para cezası; hayvan sahiplerine ise koyun-keçi başına 58 TL, sığır başına 356 TL idari para cezası, bunları taşıyan nakil vasıtalarına da 3 ay süreli trafikten men cezası verilmektedir. Daha önceki yıllarda küçükbaş hayvanlarda kulak küpesi bulunma şartı yokken ilgili yönetmeliğin 1 Eylül 2010 tarihinden itibaren yürürlüğe girmesi nedeniyle zorunlu hale getirilmiştir.

4- Kurbanlık hayvanlarının taşınmasında kullanılacak araçlar, nakil öncesi ve sonrasında temizlenerek dezenfekte edilecek; hayvanların nakil vasıtalarına aşırı yüklenmelerine, nakliye sırasında yaralanma veya gereksiz yere acı ve ıstırap çekmelerine neden olabilecek nakil vasıtaları ile sevklerine izin verilmeyecektir.

5- Kurbanlık hayvanlarını sattıklarında, pasaportun satıcıda kalan kısmına “ Kurbanlık olarak satıldı” ibaresini yazarak bu pasaportları, işletmelerinin bağlı bulunduğu İl/İlçe Müdürlüklerine teslim etmeleri gerekmektedir.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler