ANKARA(ANKA) - Veteriner Halk Sağlığı Derneği, Kurban Bayramının yaklaşmasıyla, kurbanlık hayvanların kesimi, kurban satış yerleri, kurban etlerinin ve derisinin korunması konusunda bir dizi uyarılarda bulundu.
Dernekten yapılan açıklamada, kesim hataları, hayvanların uygunsuz şartlarda nakledilmesinden kaynaklanan ölüm olayları, derilerin kesim, yüzüm ve korunmasının iyi yapılmaması nedeniyle üç gün içindeki ekonomik kayıpların yaklaşık 200 ile 260 milyon YTL'yi bulduğu ifade edildi.
Hayvanların "acısız metot" adı verilen yöntemle kesilmesinin önemine işaret edilen açıklamada, hayvanın sinir sisteminin etkilenerek hissiz hale getirilmesi amacıyla bayıltılmasının ardından kesilmesini öngören yöntemin, İslami usule aykırı olmadığına dikkat çekildi. Açıklamada, söz konusu yöntemin et kalitesi üzerinde de olumlu etkisinin olduğu ifade edildi.
KURBAN NAKLİ VE SATIŞ YERLERİ
Kurbanlık hayvanların nakli sırasında kullanılan araçlara, AB mevzuatları gereğince hayvan refahı açısından belli bir standart getirilmesi gerektiği belirtilen açıklamada, "Hayvanların indirilmesi sırasında özel rampa sistemlerinin zorunlu kılınarak, strese sokmadan hayvan refahına uygun taşıma işlemlerinin yapılması, kesim esnasında diğer hayvanların kesim yerinden uzak bir yerde bekletilmesi sağlanmalıdır" denildi.
Açıklamada, kurbanlık hayvanların alım ve satımlarının, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı ile il ve ilçelerde yerel yönetimlerce belirlenen hayvan pazarları, sorumlu veteriner hekimi bulunan kasaplık-besi hayvan yetiştiricileri gibi yerlerden yapılması gerektiği belirtildi. Kurban için toplu kesim yerlerinin kurulması, kesim sonrası atık yönetiminin yapılmasının önemi vurgulandı.
KURBAN ETLERİNİN KORUNMASI
Açıklamada, kurban etlerinin sağlıklı bir şekilde korunması için etin parçalar halinde temiz kaplara konularak, önce güneş görmeyen serin bir yerde hava almasının sağlanması ardından buzdolabına kaldırılması gerektiği kaydedildi.
Kurbanlık etin dayanma süresinin, kesim kalitesine ve et parçasının büyüklüğüne göre değiştiği, normal buzdolabı koşularında 5 veya 6 gün olduğu belirtilen açıklamada, eğer daha uzun süreli muhafaza düşünülüyorsa etlerin derin dondurucuda -18 derecede tutulması gerektiği vurgulandı.
Öte yandan, açıklamada kesim sonrası oluşan ve insan gıdası olarak tüketilemeyen yan ürünlerin çevreye atılmaması, akarsulara ve kanalizasyon sularına dökülmemesi konusunda uyarılarda bulunuldu. Bu ürünlerin üzerine kireç tozu dökülerek derin çukurlara gömülmesi önerildi.