HABER

Kurbanlara kötü davranana 1.144 TL ceza

Diyanet İşleri Başkanlığı, Kurban Bayramı öncesi, kurban satış ve kesimleri ile kurban hizmetlerinin uygulanmasına ilişkin esasları belirledi

Kurbanların taşıma ve satımı sırasında hayvanlara kötü davrananlara 1.144 TL idari para cezası uygulanacak.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın "2010 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ"i Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı. Tebliğe göre, büyükşehirlerde kurban hizmetlerinin daha kolaylaştırılabilmesi için kurbanlık hayvan satma ve kesme mekanları, birbirine yakın yerlerde olacak şekilde planlanacak. Çevresel riskleri en aza indirerek, varsa atık yönetimi planlanmış alanlar seçilecek, gerektiğinde pazar yerlerinin, maliyeti düşük basit düzeneklerle kesim yerine dönüştürülmesine yönelik hazırlıklar yapılması için yerel yönetimlerle sıkı işbirliğine girilerek seyyar kesimhaneler kurulmak suretiyle çevre kirliliğini önleyici tedbirlerin alınması sağlanacak.

Kurban kesim yerleri insan ve çevre sağlığı için etrafı branda ile çevrili, üstü kapalı şekilde; yetiştirici, satıcı, alıcı ve diğer vatandaşların su, tuvalet, kapalı oturma yerleri gibi sosyal ihtiyaçlarını karşılayacak yerler de dikkate alınarak hazırlanacak.

Kurban kesim yerleri dezenfekte edilebilir, zemininde su biriktirmeyen, ışıklandırma ve havalandırması bulunan, sağlık ve temizlik şartlarına uygun mekanlardan seçilecek.

-KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ HASTALIĞININ GÖRÜLDÜĞÜ İLLERDE HAYVANLAR MUANE EDİLDİKTEN SONRA SEVK EDİLECEK-

Tebliğe göre, kurbanlık hayvanlardan insanlara bulaşabilecek hastalıklar için de önlemler alınacak. Başta kist hidatik, şarbon, bruselloz, tüberkuloz, şap gibi hayvanlardan insanlara geçen hastalıklar, sağlık, çevre sağlığı, temizlik, etin işlenmesi, pişirilmesi, tüketilmesi, sakatatların çöpe atılmaması, sokak hayvanlarına verilmemesi, toprak içine derince gömülerek imha edilmesi gibi konularda Kurban Rehberi’nden de yararlanarak vatandaşlara aydınlatma faaliyetleri gerçekleştirilecek.

Ülke genelinde Eylül-Ekim aylarında yürütülen sonbahar dönemi şap aşılama kampanyasında aşılatılmayan veya aşılama tarihi 6 aydan önce ya da aşı yapıldıktan sonra en az 15 gün geçmeyen büyükbaş hayvanların, yeterli koruma oluşmaması nedeniyle, iller arası nakillerine izin verilmeyecek. Aşılama tarihi 6 aydan önce olan ya da aşı yapıldıktan sonra en az 15 gün geçmeyen küçükbaş hayvanların, yeterli koruma oluşmaması nedeniyle, iller arası nakillerine izin verilmeyecek.

Kurbanlık hayvanlar, yurtiçi Veteriner Sağlık Raporu düzenlenmeden önce, son zamanlarda belirli bölgelerde insanlarda görülen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı’nın taşıyıcısı olan keneler yönünden; özellikle hastalığın görüldüğü il ve ilçelerde dikkatli bir şekilde muayene edildikten sonra sevk edilecek.

-KURBANLIK HAYVANLARIN HAREKETLİLİĞİ-

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayımladığı tebliğde, kurban öncesi kurbanlık küçük ve büyükbaş hayvanların hangi koşullarda nasıl büyük şehirlere sevk edileceği de belirlendi.

Buna göre; nakil araçlarının üzeri hayvanların güvenli bir biçimde nakledilmelerini sağlamak amacıyla, hava şartlarına uygun ve hayvanlara yeterli hava sağlayacak şekilde kapatılacak, kapakların sağlam ve hayvanların atlama ve kaçmalarını engelleyecek şekilde olması sağlanacak. Hayvanların nakil araçlarına aşırı yüklenmelerine, nakliye sırasında yaralanma veya gereksiz yere acı ve ıstırap çekmelerine neden olabilecek nakil araçları ile sevklerine izin verilmeyecek.

Hayvanları taşıyan ve taşıtanlar onları türüne ve özelliğine uygun ortam ve şartlarda taşıyacak, taşıma sırasında besleme ve bakımını yapacak.

Satılırken; hayvanların sağlıklarının iyi, barındırıldıkları yerin temiz ve sağlık şartlarına uygun olması zorunlu olacak. Buna aykırı davrananlara 1.144 TL idari para cezası uygulanacak.

-KURBAN KESİM YERLERİ-

Tebliğde kurban kesim yerlerine ilişkin kurallarda belirlendi. Buna göre; Kurbanlık hayvanlar, şehir ve kasabalarda çalışma izni almış mezbaha ve kombinalar ile Komisyonların önceden belirlediği kesim yerlerinde; köylerde ve önceden belirlenmiş kesim yeri bulunmayan yerlerde, kendi bahçelerinde usulüne uygun olarak ve çevreye zarar vermeyecek şekilde kesilecek.

Cadde, sokak ve park gibi kamu alanlarında kurbanlık hayvan kesimleri yapılmayacak.

Kesim yeri beton, beton asfalt gibi sızdırmaz malzemeden olacak, çıkan kan toprağa dağılmasını önlemek üzere hemen toprakla kapatılacak, gerektiğinde kireçlenecek.

Kurban kesim yerlerinde komisyon üyesi kurum ve kuruluşlardan yeterli sayıda personel görevlendirilecek, bu personele tanıtıcı “Görevli Kimlik Kartı” ve “Kesim Elemanı Kimlik Kartı” düzenlenecek.

ANKA

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler