Van Ziraat Odası Başkanı Lütfü Özgökçe, geçen yıllara oranla artan saman, ot ve yem fiyatları karşısında üreticilerin çaresiz kaldığını belirterek, “İlimiz küçükbaş hayvan sayısı bakamında Türkiye’de 2 milyon 300 bin sayı ile ilk sırada yer almaktadır. Ama girdi maliyetleri üreticinin belini büküyor” dedi.
Üreticilerin sıkıntılarını yerinde görmek üzere Van Belediyesi Hayvan Pazarı’na giden Van Ziraat Odası Başkanı Lütfü Özgökçe, burada çiftçilerle bir süre sohbet ederek, sorunlarını dinledi. Ardından konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Özgökçe, ildeki tarım ve hayvancılıkta yapısal sorunların bulunduğunu belirtti. Bunlara ek olarak deprem ve kuraklıkla birlikte gelen ağır maliyetlerin çiftçileri zor duruma düşürdüğünü anlatan Özgökçe, “Girdi maliyetleri kat kat artmıştır. Geçen yıllara göre uçuk bir şekilde artan saman, ot ve yem fiyatlarının karşısında üreticilerimiz çaresiz kalmışlardır. İlimiz ekonomisinin can damarı olan tarım ve hayvancılık can çekişmektedir. Acilen önlemlerin alınması gerekmektedir. İlimiz küçükbaş hayvan sayısı bakamında Türkiye’de 2 milyon 300 bin sayı ile ilk sırada yer almaktadır. Büyükbaş hayvan sayısı olarak da küçümsenmeyecek bir sayıya sahiptir. İlimizde 197 bin büyükbaş hayvan mevcuttur. Bütün bu olumsuzluklara rağmen çiftçimiz üretimin sürekliliği için elinden gelen bütün çabaları göstermeye gayret ediyor. Girdi maliyetleri her geçen gün artmaktadır. Geçen yıllarla kıyasladığımızda çok büyük artışlar olmuştur. Geçen yıllarda saman ve otun kilogram fiyatı 350 ile 400 kuruş arasında iken bugün ise sap samanın kilogramı 700 kuruş, yonca ve korunga samanın kilogramı fiyatı ise 950 kuruş ve yemin kilogram fiyatı ise 800 kuruş olmuştur. Kış mevsiminin gelmesi ile bu fiyatların daha da yükseleceğini hepimiz çok iyi bilmekteyiz. Kurban Bayramı’nın yaklaşması ile hayvan pazarında istenilen satışlara henüz ulaşılmış değildir. Geçen yıllara göre fiyatlarda yaklaşık yüzde 35 civarında bir düşüş olmuştur. Geçen yıllarda 650 TL’ye satılan bir koyun bugün ancak 300-350 TL’ye satılabilmektedir. Aynı sıkıntı büyükbaş hayvanda da yaşanmaktadır. Geçen yıllarda 4 bin TL ile 5 bin TL orasında satılan bir inek bugün 2 bin 500 TL ile 3 bin TL’ye ancak satılabilmektedir. Geçen yıl Kurban Bayramı’nda büyükbaş hayvanın canlı kilogram fiyatı 11 TL ile 12 TL arasında iken bugün ise canlı kilogram fiyatı 8 TL ile 9 TL arasındadır. Bütün bunlara rağmen marketlerdeki et fiyatlarında herhangi bir düşüş söz konusu değildir. Üretici zarar etmektedir. Tüketici ise pahalı bir şekilde et almaya devam etmektedir. Oysaki marketlerde de yaklaşık yüzde 30 civarında bir düşüşün olması gerekirdi. Bu aradaki komisyoncuların karlarında herhangi bir değişiklik olmamıştır. Gene aslan payını onlar almaktadır” dedi.
Van’a çevre il ve ilçelerden canlı hayvanın geldiğini de sözlerine ekleyen Lütfü Özgökçe şöyle konuştu;
“Bununla beraber pazarlama sorunu ortaya çıkmaktadır. Hayvan pazarımıza günlük yaklaşık olarak 3 bin küçükbaş ve 800 ile bin arasında büyükbaş hayvan giriş çıkışı yapılmaktadır. Pazarımız canlı hayvan sülkülasyonun fazla olduğu illerin başında gelmektedir. Bugün çiftçilerimiz elindeki hayvanlarını satamaz duruma gelmiştir. Daha önce ilimize gelen canlı hayvan tüccarları da az gelmeye başlayınca satışlar durma noktasına gelmiştir. İlimizde bulunan Et ve Balık Kurumu depremden önce zaten az sayıda kesim yapmaktaydı. Deprem bahane edilerek şuanda sadece haftada iki gün ve günde 30’ar adet büyükbaş hayvan kesimi yapılmaktadır. Hayvan potansiyeli fazla olan ilimiz için bu sayı çok düşük kalmaktadır. Et ve Balık Kurumu’nun günlük kesim sayısını arttırarak üreticilerimizin ellerinde kalan hayvanlarının alımlarını gerçekleştirerek mağduriyetlerini gidermelidir.”
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz