Kurbanlık fiyatları büyük tartışma konusu oldu. Özellikle Kurban bayramı için sayılı günler kala, düve kesiminin yaklaşması, besiciler tarafından şikayetlerle karşılandı. Düve kesiminin yasaklanması kurbanlık fiyatları ile ilgili nasıl bir fiyat dengesi oluşturacağı merak edilirken kasaplar ve besiciler, özellikle 'büyükbaş kurbanlık fiyatları artabilir' açıklamasını yapıyorlar. Tahminlerce kurbanlık fiyatları büyükbaş sınıfında büyük oranda artış göstermesi beklenirken ilgili bakanlıklar aşırı bir fark beklemediğini belirtiyorlar.
Büyükbaş kurbanlık fiyatları hala merakla bekleniyor. Muhtelen büyükbaş fiyatları ağustos ayı içerisinde bakan Fakıbaba tarafından açıklanacak. Keza, büyükbaş fiyatları aralıklı olarak 10 bin TL civarında bir fiyat bekleniyor.
Yasağın büyükbaş ve küçükbaşta fiyatları yükselteceğini belirten besici Hüseyin Kalkan, “Bu yasak çok sıkıntıya yol açacak, fiyatlar da artacak. Tosun 10 bin TL’ye çıkacak, bir dana 5 bin TL’ye çıkacak. Bu milletin elinde düve var yani, bu düve ne olacak? Adam damızlık yapacak nasıl bir sene bunu bekleyecek? Çoban tutmuş o kadar da masraf etmiş. Bu karar epey sorun olacak fiyatlar kalkacak. Her şeyin fiyatı artar. Mesela adamın elinde 500 tane düve var, yasak edip bu nasıl olacak?” diye konuştu.
TDV, Diyanet İşleri Başkanlığı ile bu yılki Vekâletle Kurban Kesim Programı kapsamında, yurt içinde 275 il ve ilçe merkezinde, yurt dışında da 135 ülkenin 400 bölgesinde kurban kesimi yapacak.
Diyanet İşleri Başkanlığı ile işbirliği içerisinde gerçekleştirilecek olan Vekâletle Kurban Kesim Programı kapsamında gelmesi beklenen kurban vekâletlerine göre 275 bin hisse kurbanın kesilerek dağıtımının yapılması planlanıyor.
Vatandaşların vekâlet verdikleri kurbanlarının, dini usullere uygun şekilde kesimi yapılarak ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması için Diyanet İşleri Başkanlığı ve TDV personeli görevlendirilirken, organizasyonlarda gönüllüler de yer alacak. Yurtiçindeki merkezlerde sığınmacı aileler için de kurban kesimi yapılacak.
Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdürü Mustafa Tutkun, İslam dininde yapılan ibadetlerin bir yandan kişiyi Allah’a yaklaştırırken diğer yandan pek çok güzelliği de bünyesinde barındırdığını söyledi.
Allah için edâ edilen kurban ibadetinin de çok sayıda hikmeti barındırdığını vurgulayan Tutkun, “Kurban ibadeti toplumda kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışma ruhunu canlı tuttuğu gibi bayram yapamayanları bayram sevincine ortak ederek sosyal adaletin gerçekleşmesine önemli derecede katkıda bulunmaktadır” dedi.
“Kurban, sadece akrabaları, komşuları ve dostları değil, yeryüzündeki bütün kardeşlerimizi birbirine yakınlaştırmaktadır” diyen Tutkun, “Kurban ibadeti Afrika’dan Asya’ya, Uzak Doğu’dan Güney Amerika’ya, adını bile duymadığımız ülkelerde hiç görmediğimiz ve tanımadığımız kardeşlerimize uzattığımız bir yardım eline vesile olmaktadır. İslami usullere uygun olarak kestiğimiz kurbanları, ülkemizdeki ihtiyaç sahiplerinin yanı sıra mülteci kamplarından, savaş ve afet bölgelerine, kıtlık ve kuraklıkla mücadele eden ülkelerden, bir Müslüman’ın selamına muhtaç kalan tecrit yerlerine 7 kıtada gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaştıracağız” dedi.