Kurban Bayramı yaklaşıyor, kurbanlık fiyatları ne kadar merak ediliyor. 2017 kurbanlık fiyatları ne kadar oldu sorusu sorulmaya devam ediyor. Küçükbaş ve büyükbaş kurban fiyatları kaç liradan satışa sunuluyor, kurban kesecekler için önem arz ediyor. İdari izinle 10 güne çıkartılan Kurban Bayramı 31 Ağustos Perşembe günü Arefe sonrası başlayacak. 01 Eylül-04 Eylül arası tam 4 gün sürecek. Peki 2017 kurbanlık fiyatları ne kadar? Küçükbaş ve büyükbaş kurban fiyatları kaç lira?
Kurbanlık fiyatları ne kadar sorusunun cevapları küçükbaş ve büyükbaş olarak değişkenlik gösteriyor. Küçükbaş kurbanlık fiyatları marketlere göre değişse de 950 liradan başlıyor ve 1190 liraya kadar çıkıyor. Büyükbaş kurbanlığın hisse fiyatı ise 1295 lira. Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi kurbanlık almak için besicilere giderek araştırma yapan vatandaşlar, bu tablodaki fiyat yüksekliğinden şikayetçi. 2017 kurbanlık fiyatları ne kadar sorusuna yüksek fiyatlı cevap alan vatandaşlar düşünceli. Küçükbaş kurbanlıklar 750-950 lira arasında fiyatlarla pazarlarda yerini alırken, bazı marketler de kurbanlık fiyatlarını açıkladı. Marketten kurban almak isteyenlerin en az 950 TL’yi gözden çıkarması gerekiyor.
Kurban bayramına sayılı günler kala Türkiye'nin çeşitli illerinden yola çıkan kurbanlıklar İstanbul'a gece saat 00.00'dan itibaren gelmeye başladı. Çamlıca Gişesi'nde kurulan Havyan Sevk Kontrol Noktası'ndan geçirilen kurbanlıklar daha sonra kurban pazarlarına doğru yola çıktı. Türkiye'nin çeşitli illerinden İstanbul'da satılmak üzere yola çıkan kurbanlık hayvanlar saat 00.00'dan itibaren İstanbul'a gelmeye başladı. Kamyon ve TIR'lara yüklenen kurbanlık hayvanlar Çamlıca Gişesi girişine kurulan Havyan Sevk Kontrol Noktası'na geldi. Hayvan sahipleri ellerindeki evrakları kontrol noktasındaki Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekiplerine gösterdi. Burada kayıt altına alınan kurbanlıklar daha sonra hayvan pazarına doğru yola çıktı.
Vatandaşların merak ettiği ise kurbanlık fiyatları idi. Küçükbaş ve büyükbaş kurban fiyatları kaç lira sorusuna bir yanıt da Türkiye Ziraat Odaları Birliği tarafından 2016 yılı için açıklanan kurbanlık fiyatları baz almaktı: "Hayvan fiyatları illere ve canlı ağırlığa göre farklılık göstermekle birlikte hayvan başına, büyükbaşta 2 bin 850 lira ile 15 bin 200 lira, küçükbaşta ise 450 lira ile bin 700 lira." Fakat bu sene düve kesiminin yasaklanması sonrasında küçükbaş hayvanlarının minimum 1000 lira, büyükbaş hayvanların ise minimum 5000 liradan başlayacağı öngörülüyor.
DÜVE NEDİR? İŞTE KURBANLIK ÇEŞİTLERİ
Sığır kelimesi, halk arasında geniş manada geviş getiren, etinden, sütünden ve hizmet hayvanı olarak faydalanılan büyükbaş evcil hayvanlar için kullanılır. Dar manada ise, evcilleştirilen ve etinden, sütünden veya gücünden faydalanılan ve birçok soyu üretilen evcil boğa (Bos taurus)dır. Sığırın doğumundan altı aylığa kadar olan erkek ve dişi yavrularına buzağı; altı aylıktan bir yıllığa kadar olan erkek ve dişi yavrularına dana; boğaya gelmemiş, 1-2 yaşında dişi sığır ya da buzağıdan büyük, ortalama 12 aylıktan ilk buzağısına sahip oluncaya kadarki dönemdeki dişi sığıra düve; bir
yıllıktan babalık dönemine kadar erkeklerine tosun; damızlık erkeğine boğa; yavrulayan dişiye inek; iğdiş edilmiş erkeğine öküz denir.
KURBAN KESME İBADETİ
Kurban, Allah'a yakın olmak ve rızasına ermek için ibadet niyetiyle kurbanlık bir hayvanı kesmektir. Kurban sözlükte yaklaşmak, Allâh'a yakınlaşmaya vesile olan şey anlamlarına gelir. Diğer bir değişle kurban, ibâdet maksadıyla, belirli şartları taşıyan hayvanı, kurban bayramı günlerinde usulüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder.