Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı Hulusi Şentürk, standartların, kalite ve güvenli ürünlere ulaşabilmek için kaçınılmaz olduğunu belirtti. Şentürk, "Eğer küresel ekonomide yer edinebilmek istiyorsak, standartlara uygun üretim yapmalıyız." dedi.
Kayseri Sanayi Odası (KAYSO), Kayseri Ticaret Odası (KTO) ve Kayseri Ticaret Borsası (KTB) ile Türk Standartları Enstitüsü (TSE) arasında 'Kalibrasyon İşbirliği Protokolü' imzalandı. KAYSO'da düzenlenen imza törenine, TSE Başkanı Hulusi Şentürk, KAYSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Boydak, KTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Asaf Mehmetbeyoğlu, KTB Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Ünlü ve davetliler katıldı.
Törende konuşan TSE Başkanı Şenterk, standartların serbest ticarete engel olduğunu belirtti. Şentürk, “Standartlar küresel dünyada sömürge aracı olarak kullanılan önemli bir argümandır. Standartlar teknik engel olma özelliğine sahip bir dokümandır” dedi.
Şentürk, temmuz ayından itibaren Avrupa yapı malzemelerinde CE direktifinin değiştirileceğini ve bu tarihten itibaren yeni CE direktifi kapsamında belgelendirilmeyen yapı malzemelerinin Avrupa'ya giremeyeceğini vurguladı.
Gelişmiş ülkelerin standartlara önem verdiğini söyleyen Şentürk, “ISO, IC, Uluslararası Teknik Standartlar gibi kuruluşlara gelişmiş ülkeler büyük önem veriyor. Amerika, Fransa, Almanya gibi ülkeler yüzlerce komitelerde, ya başkanlık ya da sekretaryalık görevini alıyor. Sadece komite üyelerini kastetmiyorum. Komite üyelikleri binlerle ifade ediliyor. Önemli olan komitede üye olabilmek değil, komitenin ya başkanlığını ya da sekretaryalığını alabilmektir. Diğer ülkeler yüzlerce komitede yer alabilirken Türkiye sadece 5 komitede yer almaktadır.” şeklinde konuştu.
Türk sanayicilerinin test ve belgelendirme payı olarak her sene AB'li kuruluşlara 2 milyar dolar civarında para verdiğine dikkat çeken Şentürk, “Bu belgelendirmeleri TSE'nin yapması halinde 15 bin mühendise iş kapısı açılacak. Tüm bu testlerin Türkiye'de yapılabilmesi için 40'a yakın belgelendirme alanında yatırım yaptık. Yurt dışında 28 ofise ulaştık ve bu sayıyı yıl sonuna kadar 40'a çıkaracağız.” diye konuştu.
Türkiye'nin İtalya'dan Çin'e kadar olan bölgede önemli bir sanayi ülkesi haline geldiğini ifade eden KAYSO Başkanı Mustafa Boydak ise “Üretimlerimizin katma değeri yok deniyor ama bu bir yolculuk. Zaman zaman Avrupa ile kıyaslanıyoruz ancak geldiğimiz yere bakmamız lazım. Şu an neredeyiz. Tabi ki hedeflerimiz var. Katma değerimizi daha da artıracağız ama bunlar da aşama aşama gelişiyor. Hemen bu günden yarına bu işleri koordine etmemiz kolay değil. Bunun mücadelesinin verildiğini görmek bizi mutlu ediyor. Bu hedefe yürürken bir takım standart faaliyetlerini yapmamız lazım. Kalibrasyon da bunların önemli ayaklarından bir tanesi. TSE'nin odalarımız üzerinden böyle bir hizmeti sunmasını çok önemli buluyor, kendilerine teşekkürü bir borç biliyorum.” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Kayseri Sanayi Odası, Kayseri Ticaret Odası ve Kayseri Ticaret Borsası üyelerine yönelik 'Kalibrasyon İş Birliği Protokolü' imzalandı. İmzalanan protokole göre TSE'den belgesi olan Kayseri Sanayi Odası, Kayseri Ticaret Odası ve Kayseri Ticaret Borsası üyelerine kalibrasyon hizmetlerinden yüzde 40, eğitim hizmetlerinden ise yüzde 30 oranında indirim uygulanacak.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz