Dünya üzerinde son zamanlarda etkisi daha çok hissedilen küresel ısınma, ayıların kış uykusunu da olumsuz etkiledi. Bursa'nın Karacabey İlçesi'ne bağlı Ovakorusu'ndaki koruma altında bulunan 50 ayıyla, Bursa Zoopark'taki 6 ayıya, yaz aylarındaki yoğun beslenmenin aksine kış aylarında minimum düzeyde besin verilmesine rağmen kış uykusuna yatmadı.
Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Klinik Bilimleri İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nilüfer Aytuğ, her yıl en geç Aralık ayında kış uykusuna yatan Bursa Zoopark'taki ve Karacabey Ovakorusu'ndaki ayıların, Ocak ayı yarılanmış olmasına rağmen hala aktif hayatlarını devam ettirdiğini söyledi. Küresel ısınmanın dünya genelinde çevresel anlamda büyük hasarlar verdiğini, ayıların kış uykusuna geç yatmasının da bu çerçevede değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Prof Aytuğ, ayıların kış uykusuna yatmasının özellikle son 5 yılda görüldüğünü, bunu önlemek için çeşitli çalışmalar yaptıklarını bildirdi.
Prof.Dr. Aytuğ, "Küresel ısınmanın bir uzantısı, aslında sadece ayılarda görülmüyor. Bütün dünyada çevresel anlamda büyük hasarlara neden oluyor. Ayılar bunun önemli bir göstergesi olarak değerlendirilebilir. Normalde ayılar kış uykusuna Kasım'da yatıyor, Nisan-Mayıs'ta uyanıyorlar. Bu yıl hepsi hala gıda arayışı içerisinde. Bugüne kadar bırakın uykuya yatmayı, bazılarının davranışlarında mutlaka bir yavaşlama görülüyordu. Ama bu sene o da yok. Eski aktivitelerini koruyorlar. Havuzda oynayıp, eskisi gibi kavga ediyor, şakalaşıyorlar. Bu, alışık olduğumuz bir tablo değil" dedi.
Ayıların kış uykusuna yiyecek bulamadıkları zaman yattığını, bunu önlemek için yaklaşık 3 yıldır uzun soluklu bir çalışma oluşturduklarını, bu yılki iklim değişikliğinin Karacabey Ova Korusu'ndaki hayvanların psikolojilerini bozmasından korktuklarını söyleyen Prof.Dr. Nilüfer Aytuğ, "Bu sene ne Bursa Zoopark'taki ne de Karacabey Ova Korusu'ndaki ayılar kış uykusuna yatmadı. Onlar için uzun soluklu bir çalışma yaptık. Gıda alımlarını değiştirdik. Normalde ayılar kış uykusuna gıda bulamadıkları için yatarlar. Gıdalarını yazın artırdık, kışın indirime gittik. Mesela aylık kalori alımları, yaklaşık 18 bin kaloriyi buldu. Azalttığımız halde hiç hareket yok. Yaptığımız çalışmalar, son 3 yıldır Karacabey'de kısmen sonuç verdi. Karacabeydekilerin büyük kısmı kış uykusuna yattı. 2-3 ay süren uyku süreçleri oldu. Bazıları, haftada bir 10 günde bir gıda almaya geliyorlardı. Bu yılki iklim değişikliği, buradaki çalışmamızı da alt üst etti. Umarım psikolojileri alt üst olmamıştır. Davranış problemleri yaşayacağımızı düşünüyoruz. Agresif olabilirler. Düzen şuydu; yazın kalori alımı artıyor, kışın azalıyor. Kış uykusuna yatmaları için yapıyorduk, doğallık için. Çok fazla gıda arayışı içinde olmuyorlardı. Şimdi az veriyoruz, gıda arayışı içine giriyorlar. Arttırırsak, bu döngüyü bozmamız anlamını taşıyacak ve davranışsal döngüleri bozulacak" diye konuştu.