YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Küresel Piyasalarda Pozitif Havaya Rağmen Dolar Liraya Karşı Tırmanıyor (2)

Gülseli Kenarlı / İstanbul, 5 Mart (DHA) - Küresel piyasalardaki pozitif havaya rağmen, Merkez Bankası üzerindeki faiz baskıları nedeniyle dolar

Gülseli Kenarlı / İstanbul, 5 Mart (DHA) - Küresel piyasalardaki pozitif havaya rağmen, Merkez Bankası üzerindeki faiz baskıları nedeniyle dolar lira karşısında tarihi rekor düzeylere yükseldi.

ABD para birimi, 2.57 lira düzeyinde başladığı günün ilk yarısında üst üste rekorlar kırarak 2.61 liraya ulaştı.

DHA'nın sorularını yanıtlayan Global Menkul Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, doların 2.60 liranın üzerini göreceğini belirterek, "2.60'ın üstü var. Merkez müdahale etmiyor, gelişmekte olan ülkelerin para birimleri değerlenirken, lira kaybediyor" dedi.

Uluslararası piyasalardaki tablonun pozitife döndüğüne dikkat çeken Uskuay, "Küresel düzeydeki pozitif ortama rağmen lirada değer kaybı var. Merkez Bankası tarafında gelecek çok ufak bir müdahale, küresel piyasalardaki pozitif havanın da etkisiyle çok başarılı bir sonuç elde edilebilirdi. Ancak Merkez bir süre daha izleyici kalacak gibi duruyor" diye konuştu.

"MERKEZ DEVREYE GİRECEK, 2.70'LERİ GÖRMEYECEĞİZ"
Merkez Bankası'nın, liradaki değer kaybı biraz daha arttığında devreye gireceğini dile getiren Gökhan Uskuay, "Büyük ihtimalle devreye girecek ve 2.70'leri görmeyeceğiz. Artış yükseldiğinde Merkez tekrar oyunun içerisine girecektir" şeklinde konuştu.

"KURUN BURADAN DÖNÜŞÜ MERKEZ'İN MÜDAHALESİ İLE GERÇEKLEŞİR"
Uskuay doların 2.60 lira seviyesinin üzerinde hareket edeceğini belirterek, "Kurun buradan dönüşü Merkez'in müdahalesi ile gerçekleşir. ABD'de yarın açıklanacak tarım dışı istihdam verisinin etkisiyle dolar kurunda çok daha hızlandırılmış bir yükseliş olabilir. Lirada değer kaybı yüzde 15'e ulaşmış durumda. En son olağanüstü (Ocak 2014) toplandığında değer kaybı yüzde 10'du" dedi.

"İLK ÇEYREK BÜYÜME RAKAMLARI ÇOK FAZLA PARLAK GELMEYECEK"
Döviz borcu olanların kaybının çok daha fazla arttığını belirten Uskuay, "Merkez, hem faiz indirip hem parasal sıkılaştırma yapabilir; bu çok zor değil. Günlük borçlanmayı yüzde 10.75'e çekebilir. Merkez devreye girmediği için Mart ayında ihracat zayıflayacak, sanayi üretimi düşecek. Düşük faiz düşük büyüme olacak. İlk çeyrek büyüme rakamları çok fazla parlak gelmeyecek. Önümüzdeki iki hafta her gün dolar-lira konuşmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

"DOMİNO ETKİSİ SÖZ KONUSU"
Sektörlerin dolarda ki artıştan etkilendiğini ve birisi sıkışınca diğerinin de sıkıştığını söyleyen Gökhan Uskuay, "En sona gelene kadar her birim etkileniyor. Bankacılık sektöründe kritik noktalara geliniyor. Bankacılık sektörü kritik seviyeye gelince Merkez'den döviz çekebilir ve Merkez'in rezervi çok hızlı eriyebilir. Kur farkı zararları artabilir. Domino etkisi söz konusu" dedi.

"17-25 ARALIK'TA BİLE KUR YÜZDE 15 ARTMADI"
Şubat ayı enflasyon rakamlarının oldukça pozitif geldiğini dile getiren Uskuay, "Şu anda Merkez Bankası'nın dolara müdahale etmemesi bile siyasi olarak niteleniyor" dedi ve şöyle devam etti:

"Brezilya'da da aynı sıkıntılar var. Ama onlar şu anda faiz artırsa bile kurda ki harekete geçit veremiyor. Biz de de bu duruma gelinirse çok daha kötü bir tablo ortaya çıkabilir. Kendi yarattığımız bir durum var. Yunanistan krizinde, 17-25 Aralık'ta bile kur yüzde 15 artmadı. Şu anda karşılaştığımız şey daha önce gördüğümüz bir şey değil. Her hangi bir hareket için Merkez'in hareketini beklemek gerekir. Bekleyip görmek gerekiyor Merkez Bankası müdahale etmeyince taşlar nerede oturuyor."

()

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler