YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Küresel Politikada Balkanlar" Paneli

Trakya Üniversitesi (TÜ) Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük, siyasi, politik ve askeri başarısızlıkların tekrar yaşanmaması için Balkan Savaşları'ndan dersler alınması

Trakya Üniversitesi (TÜ) Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük, siyasi, politik ve askeri başarısızlıkların tekrar yaşanmaması için Balkan Savaşları'ndan dersler alınması gerektiğini bildirdi.

Yörük, Balkan Savaşları'nın 100. yılı dolayısıyla üniversitede düzenlenen "Küresel Politikada Balkanlar: Negatif Barıştan, Pozitif Barışa Uzun İnce Bir yol" konulu panelde yaptığı konuşmada, Balkan Savaşları sırasında pek çok acıların yaşandığını söyledi.

Balkan Savaşları'nda neler yaşandığının çok iyi bilinmesi gerektiği vurgulayan Yörük, "Siyasi, politik ve askeri başarısızlıkların tekrar yaşanmaması için bugün Balkan Savaşları'ndan büyük dersler çıkarılmalıdır. Bizim tarih kitaplarımız Balkan Savaşları'na ilişkin pek bir bilgi içermiyor. O sebeple öğrencilerimizden tek isteğim, bu coğrafyanın neler yaşadığını, Şükrü Paşa'nın savaşlar zamanında Edirne'yi nasıl savunduğunu bilmesidir" diye konuştu.

TÜ Balkan Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Günşen de Balkan Savaşları'nın 100. yıl dönümünde, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun, "Balkan savaşından, Balkan barışına" konusuyla başlattığı etkinliklerin, üniversiteleri tarafından etkili bir biçimde uygulandığını anlattı.

Balkanları, barışın ve kardeşliğin coğrafyası yapmak istediklerini dile getiren Gülşen, "Biz, bu coğrafyada acıyı bal eyledik. 100 yıl önce bu bıçak sırtı coğrafyada yaşananları unutmadık,unutturmayacağız. Unutturmamak için kültürel ve sosyal etkinliklerimiz devam edecektir" ifadesini kullandı.

-"Balkanlarda milliyetçilik unsuru etkili biçimde hissediliyor"

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nuray Bozbora, İttihat ve Terakki Fırkası'nın Osmanlı Devleti döneminde Balkan coğrafyası üzerinde "tutarsız politikalar" izlemesinin huzursuzluğu artırdığını belirterek, İttihat ve Terakki'nin Balkanlar'da etnik ve dinsel farklılıkları ortadan kaldırmak istediğini, Balkan coğrafyasında yaşayanların da bu duruma tepki göstermesiyle olumsuzlukların yaşandığını bildirdi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Birgül Demirtaş da Balkanların tarihin her döneminde stratejik bir bölge olduğunu ifade ederek, ırksal ve dinsel ayrımın, Balkanlar'da gözle görülür şekilde olduğunu kaydetti.

Bugün Balkanlar'da milliyetçilik unsurunun etkili bir biçimde hissedildiğini savunan Demirtaş, "Sırp, Boşnak, Hırvat unsurları, milliyetçilik kavramını devam ettiriyor. Bu fikrin etkili bir biçimde devam etmesinin sebebi oradaki partilerdir. Öte yandan Balkan coğrafyasında kız alıp vermelerde dahi ırksal tutum gözle görülmektedir" şeklinde konuştu.

Muhabir: Cihan Demirci / Salih Baran

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler