HABER

Kurt saldırıları ile ilgili açıklama

TRABZON (İHA) - Yaşam alanlarındaki tahribata ek olarak, besin kaynakları olan bitki veya hayvan türlerinin azalması ve hatta yok olmasının, bugünkü kurt saldırılarının başlıca nedeni olduğu belirtildi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Yaban Hayatı Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Şağdan Başkaya, kurtların bazı illerde yerel halkın can ve mal güvenliğini tehdit etmesi sonucu yapılan şikayetlerde yoğun bir artış yaşandığını ve kurtla ilgili şikayetlerin genel olarak Mersin, Konya, Karaman, Erzurum, Ankara, Kars, Kırklareli ve özellikle Hakkari'de yoğunlaştığını söyledi. Hakkari'nin Yüksekova İlçesi'nde yaşanan ve birinin kuduz olduğu tespit edilen vahim kurt saldırısının önemli nedenleri olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Başkaya, "Kurt için uygun yaşam alanlarının bozulması, parçalanması veya yok edilmesi aynı zamanda alandaki diğer türler için de istenilmeyen bir durumdur. Yapılan çalışmalarda, kurdun yaşam alanlarındaki tahribata, besin kaynakları olan bitki veya hayvan türlerinin azalması ve yok olmasının da eklenmesi sonucu bugünkü durumun ortaya çıktığı tespit edilmiştir" dedi.

Özellikle dağınık yerleşmenin mevcut olduğu ülkemizdeki yaban hayvanlarının yaşam alanlarının köy, mezra ve yayla gibi yerleşim birimleriyle tamamen parçalanmış ve önemli ölçüde tahrip edilmiş olduğunu belirten Başkaya, "Bu denli dağınık yerleşimin mevcut olduğu bir alanda kurtlar, bulunması gerekenden çok daha düşük popülasyon yoğunluğuna sahip olsalar bile insan çıkarları ile çatışmamaları mümkün değildir. Ekonomik sıkıntıların çok yoğun olarak yaşandığı bu kırsal alanlarda kaçak yapılaşma, ormandan tarım alanı açma, yol yapımı, kaçak ağaç kesimleri gibi birçok nedenle yaşam alanları tahrip edilmeye de devam etmektedir. Bunlara kaçak av, zehirli zirai ilaçlar, yaban hayvanlarının yasadışı ticareti gibi olumsuz etkenler de eklendiğinde doğal denge büyük zararlar görmektedir" diye konuştu.

Olumsuz etkenlerin en aza indirilmesi ve yok edilmesi için başta eğitim ve ekonomik gelişmeyi sağlamak için gerekli önlemlerin alınmasının sağlanması gerektiğine dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Şağdan Başkaya, "Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Av ve Yaban Hayatı Dairesi Başkanlığı'nın ilgili alanlarda yaptırdığı etüt-envanter çalışmalarını yoğunlaştırması ve bunun yanı sıra taşıma kapasitesi çalışmalarının da zaman geçirilmeden başlatılması gerekmektedir. Bu çalışmaların sadece kurt için değil öncelikle belli başlı birçok türümüz için yapılması ve her yıl periyodik olarak devam ettirilmesi gerekmektedir" dedi

Şikayet sahibi vatandaşların iddialarının adli makamlara intikal etmesine sebebiyet verdirilmeden araştırılması, uzman bilirkişi raporlarına göre de imkanlar dahilinde zararlarının karşılanması gerektiğini de kaydeden Başkaya, "Özellikle bazı durumlarda kurt gibi yırtıcı memelilerin evcil hayvanlara veya insanlara saldırmayı alışkanlık haline getirdikleri bilinmektedir. Ülkemizdeki şikayetlerin bir kısmının bu durumdan kaynaklandığı da bilinmektedir. Bu gibi durumlarda ise sorun teşkil eden bireylerin saptanarak avlattırılması gerekmektedir" şeklinde konuştu.

En Çok Aranan Haberler