Kürt yönetimi sözcüsü Fellah Mustafa yaptığı açıklamada, Türkiye'nin sınır ötesi kara harekatının tüm sorumluluğunun ABD yönetimine ait olduğunu belirterek, "Türkiye askeri operasyonları durdurmalıdır" dedi. Harekatın Irak'ın bağımsızlığının ihlali olduğunu söyleyen Mustafa, "ABD olmadan, Türkiye böyle bir ihlalde bulunamazdı" diye konuştu.
Bölgesel Kürt yönetiminin kara harekatı ve hava operasyonlarını kınadığını söyleyen Mustafa, "Türk hükümetinin derhal güçlerini bölgeden çekmesini istiyoruz. Sorunun barışçıl yollardan çözülmesi gerektiğine inanıyoruz" dedi. Kuzey Irak'ta yaşayan Kürtlerin, "parçası olmadıkları bir problemin bedelini ödediğini" ifade eden Mustafa, "Meselenin çözümü için Ankara, Washington ve Erbil arasında doğrudan diyalog çağrısında bulunuyoruz. Peşmerge ile Türk güçleri arasında herhangi bir çatışmanın yaşanmasını tercih etmeyiz. Bu yüzden Irak hükümetinin meseleyi sıkı şekilde ele almasını istiyoruz" dedi.
KÜRT YÖNETİMİNDEN SERT AÇIKLAMALAR
Kürt hükümetinin üzerindeki Başkanlık Divanı'nın bildirisi ise çok daha sert bir tondaydı. Başkanlık Divanı, Kürtlerin PKK ile Türkiye arasındaki savaşta taraf olmayacağını belirtti.
Bildiride, "Kürtler ve sivil yerleşim birimlerine herhangi bir saldırı olması halinde halka kendini savunması talimatı verilmiştir" denildi. Başkanlık Divanı, Kürdistan Demokratik Partisi ile Kürdistan Yurtseverler Birliği yöneticilerinden oluşuyor ve yetki olarak Kürt hükümetinin üzerinde bulunuyor. Kürt hükümeti ise bu bildiriden birkaç saat önce yaptığı yazılı açıklamada, geçmişte düzenlenen operasyonlardan sonuç alınmadığını belirtmiş, bu operasyonun da sonuçsuz kalacağını iddia emişti. Hükümet, Türk askerlerinin bir an önce bölgeden çekilmesini istemişti.
Irak merkezi hükümeti sözcüsü Ali Dabbağ, düzenlediği basın toplantısında TSK'nın sınır ötesi operasyonuna değindi ve operasyonda PKK'nın hedef alındığını, Türk askerlerinin buna özen gösterdiğini söyledi. "Türk komutanları, operasyonun sınırlı olacağına ve belirlenen ölçünün aşılmayacağına dair güvence verdi" diyen Dabbağ, Irak Devlet Başkanı Celal Talabani ile Başbakan Nuri El Maliki'nin Türk yetkililerle temas halinde olduğunu kaydetti. Türkiye'ye yönelik tehditlerin farkında olduklarını söyleyen Dabbağ, ancak askeri yolun sonuç vermeyeceğini iddia etti.