Washington Times gazetesi, Kuzey Irak'ta iş yapan şirketlerin ciddi bir çoğunluğunun Türk firmaları olduğunu belirterek, Kürtlerin gerek işçi gerekse mal bakımında Türkiye'ye "bel bağladığı" değerlendirmesinde bulundu.
Nicholas Birch imzalı haberde, Türkiye ve Kürtler arasında Kuzey Irak nedeniyle yaşanan gerilimin, bölgedeki iş ilişkilerini de olumsuz etkilediği ifade edildi. Kuzey Irak'taki süpermarketlerin tamamen Türk mallarıyla dolu olduğu belirtilen haberde, "Iraklı Kürtlerin süpermarketlerini, sınırın Kuzey tarafındaki meslektaşlarından ayıran tek şey zevksiz derecede gösterişli olmaları" denildi.
"TÜRKİYE EN ÖNEMLİ TİCARET ORTAĞIMIZ"
Gazeteye konuşan ve Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Ticaret Bakanlığı'nda Genel Müdür olarak çalıştığı belirtilen Aziz İbrahim Abdo, "Türkiye açık farkla bizim en önemli ticaret ortağımız. Bunu etrafınıza bir baktığınızda da görebilirsiniz" dedi.
İstatistiklerin, Abdo'yu doğruladığı ifade edilen haberde, Erbil'de faaliyet gösteren 500 yabancı şirketten 380'inin Türk firmaları olduğu, Dohuk'ta bu yıl toplam 350 milyon dolarlık anlaşmaların yüzde 65'inin Türk firmalarına gittiği, Erbil ve Süleymaniye'deki 350 ve 300 milyon dolarlık iki havaalanı inşaatını Türklerin yaptığı, bir başka Türk şirketinin de Süleymaniye'deki 260 milyon dolarlık üniversite ihalesini aldığı kaydedildi.
"TÜRKLERİN YAPTIĞI İŞLER KALİTELİ VE GÜVENİLİR"
Erbil Ticaret Odası Başkanı İbrahim Sofu, "Türklerin yaptığı işlerin kalitesi çok iyi ve İranlılara göre çok daha güvenilirler" dedi. Söz konusu ticaret ve yatırım canlılığının Türkiye'nin son dönemde Kuzey Irak'a yönelik bir sınır ötesi operasyon tehditleriyle çelişki yarattığı ifade edilen haberde, PKK'nın yürüttüğü şiddet eylemleri nedeniyle 30 bin kişinin öldüğü vurgulandı.
Washington Times gazetesi, Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen'in Türkiye ile Irak arasında ticaret hacminin 2006 yılı için 3 milyar dolar olduğu, bunun 2007 yılında 5 milyar dolara çıkmasının beklendiğini sözlerini de aktardı. Haberde, söz konusu paranın büyük bölümünün "yirmi yıldır ayrılıkçı Kürtlerle yürütülen savaş nedeniyle fakirleşen" Güneydoğu Anadolu bölgesine aktığı ifade edildi.
Gazeteye konuşan ve eski bir kaçakçı olduğu bildirilen taksi şoförü Abdülkadir Sir "Bu sınır bizim hayat hattımız" derken, şu anda Erbil'de çalışan ancak Bitlisli olduğu bildirilen müteahhit Faysal Özdemir'in, "Memleketimde aylık 460 dolar kazansaydım şanslıydım dediği ve şu an 2 bin dolar kazandığı belirtildi. Gazete, kalifiye Türk mühendislerin Kuzey Irak'ta aylık 5 bin dolar kazandığı, bunun da Türkiye'de aldıklarının iki katı olduğunu yazdı.
"HER ŞEY TOZ PEMBE DEĞİL"
Kuzey Irak'taki bir Türk restoranında garsonluk yapan Şehmuz Gürbüz de "Evden uzakta olmak zor ama burada kazandığım para ona bedel" derken gazete Gürbüz'ün, Kuzey Irak'ta çalışan yaklaşık 15 bin Türk vatandaşından biri olduğu, bu kişilerin büyük çoğunluğunun Kürt kökenli olduğunu belirtti.
Ancak gazete, bütün bunlara rağmen Türk-Kürt ekonomik ilişkilerinin toz pembe olmadığını vurguladı. Haberde, üç yıldır Erbil'de yaşayan Faysal Özdemir'in son aylarda Kuzey Irak'ta iş yapan şirketlerin yüzde 10'unun bölgeden ayrıldığını söylediği ve "Bu müdahale söylentileri onları korkuttu" dediği vurgulandı.
ANKA