HABER

Kürtleri rahat bırakın

Anayasa referandumunda boykot kararı alan BDP'ye bölge işadamları ve sivil toplum örgütlerinden "Darbe anayasasından kurtulmak için oylara ipotek koymayın" çağrısı var.

Kürtleri rahat bırakın
Anayasa değişiklik paketinin 12 Eylül'de referanduma sunulması kesinleşince sandığı boykot kararı alan BDP'ye karşı, bölgeden sağduyu sesleri yükseldi. Bölgedeki işadamları ve sivil toplum örgütleri BDP'ye, "Kürtleri rahat bırakın, oylarına ipotek koymayın" çağrısında bulundu. Yüksek Mahkeme'nin kısmi iptal kararının ardından 400'ü aşkın sivil toplum örgütü referandum kampanyası başlatırken Doğu ve Güneydoğu'dan da "evet" sesleri yükseldi. Sivil Dayanışma Platformu çatısı altında toplanan örgütler, 12 Eylül'e kadar il il tüm Türkiye'yi dolaşarak, referandumun "darbe anayasasından kurtulmak için bir fırsat olduğu" mesajını verecek. Kampanya kapsamında vatandaşlara anayasa paketinin kendileri için neler getireceği, hayatlarını nasıl etkileyeceği de anlatılacak. Referandumun "darbe anayasasından kurtulmak için bir fırsat olduğu" vurgusunu yapan sivil toplum örgütleri ve iş dünyası temsilcilerinin mesajları şöyle:
**Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Galip Ensarioğlu:**
12 Eylül'ün en büyük faturasını biz Kürtler ödedik. Bu paketle darbe anayasası yargılanıyor. İçeriği yeterli olmasa da hangi gerekçeyle hayır diyeceksiniz. Yüksek yargının bariyeri aşılmadan demokratikleşme yapmanız mümkün değil. BDP boykot kararında ısrarcı olursa kaybeder. Çünkü Kürtlerin yüzde 90'ı bu pakete evet diyecektir.
**GÜNSİAD Başkanı Şah İsmail Bedirhanoğlu:**
Askeri rejimin sembolik de olsa oylanması tarihi bir adım. Boykot kararı büyük hata. Sandık başına gitmek tarihi bir sorumluluktur. Kürtlerin büyük bölümü sandık başına gidecek ve 'evet' diyecek. Demokrasiden yana olan güçler sandık başına gidip "evet" demek zorunda. Bir Kürt olarak ben de bunu yapacağım.
**Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Fahrettin Akyıl:**
BDP bugüne kadar Anayasa'ya karşıydı, 'değişsin' diye çığlık atıyordu. Bugün protesto ediyor. Demokrasi nerede kaldı? Niye sandık başına gitmeyecekmişiz? Bırakın Kürt halkı rahatça oyunu kullansın. İsteyen evet, isteyen hayır der. BDP'nin tavrı demokrasiye aykırı. Kürtleri rahat bıraksınlar. Oylarına ipotek koymasınlar.
**Diyarbakır Barosu Başkanı Mehmet Emin Aktar:**
Ben, 'evet' diyenlerdenim. 1982 Anayasası bu ülke için dar geliyor, tümden değişmeli. Paket yeterli olmayabilir. Bu oluşturulan yapının önemli bir kısmı değişiyor, önemsiyorum. Bu değişiklik yeni anayasa ihtiyacını ötelememeli. BDP'ninki politik tavrıdır.
**Van Ticaret Odası Başkanı Zahir Kandaşoğlu:**
Anayasa tümüyle değişmeli. Yıllardan beri çektiğimiz bu sorun bitmeli. Referandum bir adım. Artık Kürt sorununun siyasi malzeme yapılmasından yorulduk. Bunu bırakıp çözüm üretme zamanı.
Sabah

En Çok Aranan Haberler