KERKÜK (İHA) - Son bir haftadır Türkiye ile Irak arasındaki petrol ticaretinde yaşanan gerginlik sürerken, bu kez de Kuzey Irak'taki bölgesel yönetim ile Bağdat'taki merkezi hükümet arasında benzer kriz baş gösterdi.
Kürtler'le Bağdat yönetiminin arasını açan konu, petrolün çıkartılması, satışı ve petrol gelirleri olarak gösterilirken, Kürdistan Demokratik Parti (KDP) Lideri Mesud Barzani'nin izniyle Kuzey Irak'ta petrol araması yapan yabancı firmaların çalışmaları tüm hızıyla sürüyor.
Siyasi makamlardan elde edilen bilgilere göre, iki yönetim arasındaki ilgili yasanın, lrak Parlamentosu'nun onayına sunma aşamasındayken dondurulduğu ifade edilirken, Kuzey Irak'taki bölgesel yönetimin buna büyük tepki gösterdiği vurgulandı. lrak Petrol Bakanlığı'nın ise söz konusu projenin bazı bölümlerini sakıncalı bulduğu gerekçesiyle değiştirdiği kaydedildi.
Konuyla ilgili olarak açıklama yapan K.Irak'taki yerel yönetimin Genel Sekreteri Muhammed Karadağı, sundukları u petrol yasa tasarısı projesinin Irak Başbakanı Nuri El-Maliki tarafından kabul edildiğini belirtirken, "Proje tam lrak Parlamentosu'nun onayına sunulacaktı ki yine El-Maliki'nin onayı ile yasanın bazı bölümleri değiştirildi. Bu da tepkiye yol açtı" şeklinde konuştu. İki yönetim arasında gerginliğe neden olan petrol yasası sorununa ilişkin bir değerlendirmede bulunan lrak Parlamentosu Petrol ve Akaryakıt Komisyonu Başkanı Dr. Ali Hüseyin, Kürtlerle Bağdat arasında uzlaşma sağlanmayan konuların, petrolün çıkartılması, satışı ve petrol gelirleri olduğunun altını çizdi. Irak sınırları içindeki petrol arama faaliyetlerinin sadece merkezi hükümete ait olduğunu kaydeden Hüseyin, sorunun önümüzdeki günlerde parlamentoda yeniden tartışmaya açılacağını ifade etti.
Petrolün çıkarılması, satışı ve geliri konusunda tıkanıklığa neden olan yasa tasarısına karşın, güvenlik riski ve siyasi istikrarsızlığı göze alan Norveç Petrol Arama şirketi DNO, KDP Lideri Mesud Barzani'nin izniyle çalışmalarına ara vermeden devam ediyor. Norveç kökenli şirketin bu girişimi Irak'ın "dev petrol kaynaklarının kimin kontrolünde" olduğu yönündeki tartışmaları ise yeniden alevlendirdi. DNO, petrol arama faliyetlerini Türkiye sınırındaki Zaho'da, Iraklı Kürtler'in bölgesel hükümetiyle yaptığı anlaşma dahilinde yürütüyor.
Öte yandan, Kuzey Irak'ta henüz çıkarılmayı bekleyen 45 milyar varil petrol bulunduğu tahmin ediliyor.