İSTANBUL (İHA) - 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, "İçinde bulunduğumuz sıkıntılardan, içimizden çıkacak insanlarla kurtuluruz. Ülkenin önündeki 10 sene çok önemlidir. Bu 10 seneyi değerlendirirsek iyi yerlere gelebiliriz" dedi.
Kadir Has Üniversitesi'nin 2002-2003 öğretim yılı, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in de katıldığı bir törenle açıldı.
Cibali Merkez Kampusu Konferans Salonu'nda yapılan törene, Süleyman Demirel'in yanı sıra Kadir Has Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Kadir Has, Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Masum Türker, Milli Eğitim Bakanı Necdet Tekin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, YÖK Başkanı Kemal Gürüz ve çok sayıda davetli katıldı. Tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı.
Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Yılmaz'ın kısa konuşmasının ardından Kyble Quartet Grubu bir konser verdi. Konser sırasında uyukladığı gözlenen Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Masum Türker, bir süreliğine salondan ayrıldı.
Konuşma yapan Milli Eğitim Bakanı Necdet Tekin, eğitim camiasında büyük sıkıntılar yaşandığını söyledi. Bütün hayırseverlerin eğitime katkıda bulunmasını beklediklerini ifade eden Bakan Tekin'in ardından konuşan Masum Türker de "İçinde bulunduğumuz ekonomik sıkıntılar dolayısıyla eğitimde bazı problemler yaşanmaktadır. Önümüzdeki günlerde bu problemleri aşarak eğitime daha fazla destek vereceğiz" şeklinde konuştu.
Kısa bir konuşma yapan Kadir Has, öğrencilere seslenerek, "Ülkenin içinde bulunduğu bu krizde bile aileniz sizleri büyük fedakarlıklar yaparak okutmaya çalışıyor. Bu fedakarlığı unutmayın. Türkiye'ye halis evlat olmanızı istiyorum. Siz gençlere tavsiyem, çalışın, bu ekonomik krizden ancak bu şekilde çıkabiliriz" dedi.
"10 SENE ÇOK ÖNEMLİ" Son olarak söz alan 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Türkiye'de 1.5 milyon gencin üniversitelerde eğitim gördüğünü söyledi. 78 sene zarfında Türkiye'nin her alanda kalkınma çabası içinde olduğunu ifade eden Demirel, "Atatürk'ün kurduğu devlet, Batı'yla işbirliği yapan devlet anlayışı içinde. O günlerden bugünlere büyük aşamalar kaydetmiştir. Türkiye'de okuyabilen öğrencilerin yüzde 18'i yüksek öğrenim görmektedir. Bu oranın en az yüzde 40'a çıkması gerekmektedir. Bu ülkenin çocukları, ne okumak istiyorlarsa onu okumadırlar. Bunun önü açılmalıdır. Bugün sadece okuma yazma bilerek dünya toplumu içinde yer almak yeterli değildir. Bunun için çok çalışmak gerekir. Dünya sürekli değişmektedir, Türkiye de değişecek" dedi.
Demirel, bu bağlamda devlet anlayışında değişiklikler olacağını belirterek, "Devletin fonksiyonları tamamen ekonomik, ticari ve mali faaliyetler içinden çıkarak, vatandaşlara imkan tanıyan bir hale kavuşmalıdır. Bunu yapan ülkeler kalkınma gösterir. Devletin mali faaliyetlerini hür teşebbüslere bırakarak büyük devrimler yapmalıyız. Bu sayede kalkınmayı hızlandırırız. Bugünkü şartlar geçicidir. Dünyanın hiçbir ülkesinin kendi kaynakları kalkınma için yeterli değildir. Biz borç para değil, yatırım yapacak kaynaklar aramalıyız. Bunun için istikrar ve güven gerekiyor. İçinde bulunduğumuz sıkıntılardan, içimizden çıkacak insanlarla kurtuluruz. Ülkenin önündeki 10 sene çok önemlidir. Bu 10 seneyi değerlendirirsek iyi yerlere gelebiliriz. Daha iyi idareyi, halkın içinden aramalısınız. Bunu halk mı seçecek diye kuşku duyuyorsanız, bilmelisiniz ki sizleri seçecek olan halktır. Dışarıdan başka halk getiremeyiz. Bu halkı kabul etmediğiniz süre içinde sorunlar yaşarsınız" şeklinde konuştu.
Süleyman Demirel, erken seçimler konusunda da "3 Kasım'da sandığa gidip sizleri yönetecekleri seçin. Halkın seçtiğini kabul edip, huzuru bulun. Bu halkı beğenmezseniz sorun büyür. 'Ne olacak bu ülkenin hali?' diyorsanız, herkes ilk önce kendi halini düzeltsin. Türkiye'nin önü aydınlıktır, bugünkü sıkıntılar gelip geçicidir" dedi.
Kadir Has Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Kadir Has, gösterdiği destekten dolayı Demirel'e bir plaket takdim etti. Katılımcılar, sanatçı Esen Ertekin'in 'Renklerin su yüzünde salınımı' başlıklı sergisini gezdi.