HABER

Kurtuluş Savaşı ''ruhu'' canlanıyor

Ankara AA- Kültür ve Turizm Bakanlığı, "Cumhuriyet eserlerine sahip çıkan yeni bir bakış açısıyla" Kurtuluş Savaşı'nın büyük mücadelelerine sahne olan ve önemli kararların alındığı mekanları baştan aşağı yenileyecek.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Ören yerleri ve arkeolojik kazılar çok önemli ama yakın tarihimize de tam bir içtenlikle sahip çıkmak, Cumhuriyet istismarı yerine Cumhuriyet eserlerine sahip çıkan yeni bir bakış açısı geliştirmek niyetindeyiz" dedi.

Bakan Günay, bu yıl 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın terör olaylarının da etkisiyle daha coşkulu kutlandığını söyledi. "Cumhuriyet duyarlılığımız yok. Bir elimiz yağda, bir elimiz balda olsaydı, son terör olayları olmasaydı, o gün kaynayıp giderdi" diyen Günay, geçen yıllarda, kutlamalara katılımı sağlamak için Kızılay'da ünlü sanatçıların konsere çağrıldığını kaydetti.

Günay, şimdi "bıçağın kemiğe dayandığını", duyarlılığın yükseldiğini, ancak bu tür şeylerin "tarih bilincine dayanmazsa konjonktürel kalacağını" ifade etti.

Samsun'a Atatürk yolu

Günay, Cumhuriyet'in çok güç koşullarda, büyük fedakarlıklar ve mütevazı imkanlarla kurulduğunun anlaşılması için milli mücadele meşalesinin ateşlendiği Samsun'dan Birinci Meclis'e kadar Atatürk'ün geçtiği yerlerdeki mekanları yeniden ele almaya başladıklarını aktardı.

Bu çalışmayı geçen dönem Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başlattığını, kendisinin de "ısrarla sürdürme konusunda kararlı olduğunu" belirten Günay, Samsun'da Atatürk'ün çıktığı iskelenin çevresinin "tarihsel dokuya hiç uygun olmadığını, oranın yeniden düzenlenip rölyeflerle Kurtuluş Savaşı'nı anlatan prestij yolu haline getirileceğini" bildirdi.

Günay, Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin bu projesini hayata geçirmek için protokol imzalayacaklarını da belirterek, ayrıca yolun kenarındaki, bakanlığa ait binanın yeniden yapılacağını anlattı.

Sivas Kongresi anıtı

Amasya Genelgesi'nin imzalandığı ve sadece resimlerde kalan binanın da aslına uygun olarak yeniden inşa edildiğini anımsatan Ertuğrul Günay, binanın açılışının 1-2 ay içinde yapacağını kaydetti.

Günay, Erzurum Kongresi binasının da "kısmen okul gibi" olduğunu, bina ve çevresinin baştan elden geçirileceğini söyledi.

Sivas'taki kongre binasının ise orijinaline uygun biçimde ele alınacağını anlatan Günay, "Orada bir Atatürk anıtı var ama yeterli değil. Oraya, Sivas Kongresi anıtı düşünüyoruz. Sivas Kongresi'nin bütün o canlılığını ve kongre kararlarının da yüzeyinde yer aldığı Sivas kongresi anıtı..." dedi.

Günay, ayrıca Kurtuluş Savaşı'na katkı yapmış devlet adamları, sivil önderler ile kahramanların anıtlarının yaşadıkları mekanlara dikileceğini anlattı.

Bakan Günay, Birinci Meclis binasının milli mücadelede büyük önem taşıdığına işaret ederek, vekillerin "üç kişinin yan yana zor sıkışacağı Ziraat Mektebi'nden alınıp getirilmiş okul sıralarında oturduğunu", Meclis Başkanı Atatürk'ün ise 6 metre karelik çok dar bir odada çalışmalarını sürdürdüğünü hatırlattı.

Günay, "Ama bunu göstermezseniz kimse görmez. Bir elimiz yağda, bir elimiz balda, hoş mekanlarda Cumhuriyet ilan edilmemiş. Cumhuriyet böyle karavanadan yemek yiyen milletvekillerinin, ateşin ve ihanetin içinden çıkarak kurdukları bir güzelliğin ismidir. O yapının özgünlüğünü, yapısını, mütevazılığını anladığımız zaman Cumhuriyetin büyüklüğünü de anlamış olacağız" diye konuştu.

Kurtuluş Savaşı'nın başlangıcından Birinci Meclis'e kadar uzanan güzergahın ayağa kaldırılmasıyla çocuklar ve tüm yurttaşların tarihi örnekleriyle bilip tanıyacaklarını dile getiren Günay, "Ören yerleri ve arkeolojik kazılar çok önemli ama aynı zamanda yakın tarihimize de tam bir içtenlikle sahip çıkmak, Cumhuriyet istismarı yerine, Cumhuriyet eserlerine sahip çıkan yeni bir bakış açısı geliştirmek niyetindeyiz" dedi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler