Mynet Yemek Facebook Sayfasını Beğenin
Reçeliyle aklımızı başımızdan alan bu Malatya lezzetinin kuru hali içeriğindeki yüksek potasyum sayesinde kalp hastalıklarına karşı koruma sağlıyor. Bağırsakları yumuşatıp sindirim sistemini düzenleyen kuru kayısı bu yönüyle kabızlık sorununun da önüne geçiyor. A vitamini bakımından zengin olan kuru kayısı cildi temizleyerek gençliğinize gençlik katıyor.
Ege’nin incisi üzüm kurutulduğunda iltihaplara karşı bağışıklık sistemini güçlendiren bir mucizeye dönüşüyor. Tabii ki kuru üzümün tek faydası bu değil. Kuru üzüm, solunum yolu hastalıklarında kullanılabilecek doğal bir balgam sökücü. Ayrıca düzenli olarak tüketildiğinde tansiyonu dengeler. Yoğun iş hayatının bir parçası olmaktan kaçınamayanlar için de oldukça faydalı. Kuru üzüm, unutkanlık ve konsantrasyon sorunlarına iyi gelir.
Muhteşem bir lif kaynağı olan kuru elma aslında iki tür lif ihtiva eder. Çözülmeyen lif (insoluble fiber) bağışıklık sisteminizi düzenlerken, çözülebilen lif (soluble fiber) kandaki kötü kolesterolü düşürür. Bol lif içeriği sayesinde uzun süre tokluk hissi yaratan kuru elma, yoğurtla karıştırılıp yendiği takdirde ise zehirli ishali tedavi eder.
Kansızlık, yani anemi hastalığının tedavisinde önemli bir takviyedir. Kuru dut, yüksek protein içeriğinin yanı sıra C vitamini, demir ve antioksidanlar bakımından da zengindir. Vücuda zindelik veren kuru dut, ağız kokusuyla mücadele edenler için başvurulması gereken gıdalardan birisi.
B1, B2, B3, B6 vitaminleri bakımından çok zengin olan kuru erik ayrıca A, C ve E vitaminleri bakımından da rakipsiz. Potasyum ve magnezyum kaynağı olan kuru erik kanser, yaşlanma, tansiyon, kalp, karaciğer ve böbrek hastalıklarına iyi gelir.
Yüksek miktarda kalsiyum içeriğiyle kemik gelişimine katkıda bulunan kuru incir, kış mevsiminde bağışıklık sisteminin güçlenmesinde de önemli bir rol oynuyor. Menopoz döneminde vücuttaki kötü östrejenin atılmasına yardım eder. Kuru incir, içeriğindeki yüksek lif sayesinde hem bağışıklık sistemini destekler, hem de diyet dönemlerinde uzun süreli tokluk sağlar.
A ve C vitamini bakımından olduğu kadar potasyum, kalsiyum, demir ve magnezyum bakımından da zengindir. Kan basıncını dengeleyip, kötü kolesterolü düşüren kuru kivi, lif bakımından zengin olan meyvelerden birisidir. Bu yönüyle sindirim sistemini düzenleyip, kabızlığı önler. Kan basıncını dengelemesiyle de dikkat çeken kuru kivi, tansiyon hastaları için biçilmiş kaftan.
Böbrekleri çalıştırması ve idrar söktürücü özelliğiyle bilinen armut kurusu böbreklerinde taş ve kum olan hastalar için birebir. Böbrek taşı düşürüldüğü dönemlerde armut kurusu tüketerek bu süreci daha kolay ve daha ağrısız atlatabilirsiniz. Armut kurusu, hamilelik dönemlerindeki aşırı kusmaya iyi gelmesiyle de biliniyor.
Vücuda direnç veren, damar tıkanıklığını engelleyen çilek kurusu aynı zamanda C, B, K vitaminleri bakımından çok zengindir. Bağışıklık sistemini güçlendiren çilek kurusu içerdiği antioksidanlar sayesinde hem kanserle, hem de vücutta gezen serbest radikallerle savaşır. Kan temizleyici özelliğinin yanı sıra, bağırsaktaki kurtları döken çilek kurusu parazit problemi yaşayanlar tarafından mutlaka tercih edilmeli.
Kuru meyve alırken dikkat edilmesi gereken ilk nokta etrafının şekerlenmemiş olması. Şekerlenme gibi dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da yağ. Kuru meyvelerin etrafı ne şekerlenmiş, ne de yağlanmış olmalı. Oksijenle temas edince oksitlenen kuru meyvelerin bozulmadan kalması için mumlamaya benzeyen bir işlem uygulanır. Bu yüzden kuru meyveleri yemeden önce tıpkı taze meyveler gibi iyice yıkayın. Aksi takdirde istenmeyen kimyasalların vücuda girme ihtimali artar. Kuru meyve alırken, mümkün olduğu kadar az kimyasal işleme uğramış olanları tercih etmelisiniz. Kuru meyvelerin nitrat veya nitrit içermemesine dikkat edin.