Son zamanlarda özellikle kadınlar tarafından olsa da her cinsiyetin kullanmaya başladığı kuru şampuanlar, çok eski zamanlarda saç kepeğine engel olmak amacıyla kullanılıyordu. Günümüze gelindiğinde bu amaçtan ziyade, daha çok saçın yağlılığını gidermek için kullanılmaktadır. Sizler için bu yazımızda kuru şampuan nedir ve kuru şampuan ne işe yarar sorularının cevabını derledik.
Her gün saç yıkamak, yıpranmış saçlara ve kuru bir saç derisine neden olur. Çok fazla kişi saç yıkama sayısını en aza indirmek ve yağlı görüntüden kurtulmak için kuru şampuan kullanır. Kuru şampuan, su kullanmadan saçınızın daha temiz olmasına yol açar. İçeriğinin ana elemanı mısır ya da pirinç nişastasıdır. Çiçeksi, taze ya da tropik gibi pek çok koku seçeneği vardır. Yoğun tempoda çalışanların, çabuk yağlanan saçlara sahip olanların kuru şampuan kullanımı daha fazladır. Aynı zamanda ince telli saçları olup hacimlendirmek isteyenler de kuru şampuanlara sıklıkla başvurur.
Kuru şampuanlar genellikle sprey formdadır. Saçta mevcut olan fazla yağı emer, saçları tazeler ve siz saçınızı yıkayana kadar çok daha canlı, hacimli ve ferah bir görüntü sağlar. İçeriğinde bulunan materyaller de saçların hacimli görünmesine ve anında tazelenmiş görünmesine yardım edecek şekilde özenle seçilmiştir.
Son dakika çıkan davetlerde, özel biriyle acele buluşmanız gerektiğinde, iş yerinde çok önemli bir toplandı olduğunda, okula ya da işe geç kaldığınızda hızlı bir şekilde saçlarınızı yağlardan arındırmak ve canlandırmak için kuru şampuan tercih edebilirsiniz.
Uygulaması oldukça basit olan kuru şampuan kullanımı şu şekildedir:
İlk olarak çok iyi bir şekilde kuru şampuan şişesini çalkalayın.
Ardından saç diplerinize doğru, çok yakından olmayacak şekilde yaklaşık 30 cm uzaktan uygulamaya başlayın. Bu aşamada ürünü saç diplerine uygulamak oldukça önemlidir. Bu yüzden saçlarınızı tutamlar halinde kaldırarak ürünü uyguladığınız zaman saç diplerine kuru şampuan çok daha iyi ulaşır ve etkinliği artar. Buna dikkat etmenizi öneririz.
Saç diplerine uygulama işlemi bittikten sonra şampuan olan bölgelere parmak uçlarınızla hafif şekilde masaj yapın. Bu masaj sayesinde kuru şampuanı tüm saçınıza yayılmasını sağlamış olursunuz.
Akıllara takılan bir başka nokta da kuru şampuan kullanım sıklığıdır. İstediğiniz sıklıkta kuru şampuan kullanabilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken nokta ise, hassas saç derisine sahip olanlar ve saçları kolay kırılan kişilerin her gün kullanmaları halinde yıpranmaya neden olmasıdır.
Son olarak da hatırlanması gereken en önemli şey de kuru şampuan kullanımından sonra işiniz bittiği gibi saçınızı yıkamalısınız. Aksi takdirde saçınızda uzun süre kuru şampuan bulunursa yine yıpranma ile sonuçlanacaktır. Yıkama esnasında ürünü saçınızdan iyi arındıramadığınız takdirde birkaç kullanım sonunda şampuan saç diplerinizde birikir. Bu da saç foliküllerini tıkar.
2 çeşit kuru şampuan vardır:
Genellikle sprey formlu çeşitlerinin kullanımı daha yaygındır. Çünkü en pratik ve en etkili olan çeşit sprey formdur.
Sizler için farklı kriterlere göre kuru şampuan önerileri derledik. Hangi saç tipine sahip olduğunuz, kuru şampuandan istediğiniz etkiye, tercih ettiğiniz kokuya göre farklı çeşitlerde kuru şampuanlar da mevcuttur. Daha ince telli saçlarınız varsa hacim verici etkili olanları tercih ediniz. Koyu renk saçlarınız var ise ya da kuru şampuanın renk bırakacağından korkuyorsanız görünmez olanları tercih edebilirsiniz.
Marketlerde satılan kuru şampuanların içerisindeki bir maddeye alerjiniz var ise, kimyasal herhangi bir ürünü cildinize ya da saçınıza uygulamak istemediğiniz durumlarda ya da dışarı çıkıp alacak vaktiniz yoksa üzülmeyin! Sizler için hazırlaması ve uygulaması son derece basit olan evde bulunan malzemeler ile rahatlıkla hazırlayabileceğiniz bir ev yapımı şampuan tarifimiz var.
Malzemeler:
Hazırlanışı oldukça pratik olan kuru şampuan için önce tüm malzemeleri cam bir kavanoz veya kasede fondöten veya allık fırçası ile karıştırın. Hazırladığınız karışımı saç diplerindeki yağlı bölgelere uygulayın. 10 dakika boyunca saçınızda bekletin. 10 dakika dolduktan sonra saçlarınızı tarayarak tozu saçınızdan uzaklaştırabilirsiniz.