YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kuru Ve Yeşil Fasulye Yerel Çeşitleri Tanıtılıyor

“Kuru ve Yeşil Fasulye Yerel Çeşit ve Çeşit Adaylarının Samsun İli Çiftçilerine Tanıtılması ve Tohumluklarının...

Kuru Ve Yeşil Fasulye Yerel Çeşitleri Tanıtılıyor

“Kuru ve Yeşil Fasulye Yerel Çeşit ve Çeşit Adaylarının Samsun İli Çiftçilerine Tanıtılması ve Tohumluklarının Üretilmesi Projesi” iş planı çerçevesinde, çiftçi toplantıları yapılmaya başlandı.

Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü işbirliği ile uygulamaya konulan proje kapsamında, aralık ayı Asarcık ve Havza çiftçi toplantı programları gerçekleştirildi. Yapılan toplantılarda yemeklik tane baklagil yetiştiriciliği konusu başta olmak üzere; hastalık ve zararlılarla mücadele, tohumluk, mekanizasyon, hasat- harman, depolama ve pazarlama konuları üreticilerle paylaşılarak karşılaşılan sorunlara ortak çözüm önerileri getirildi.

Toplantılara eğitici olarak katılan Proje Lideri Dr. Hüseyin Özçelik’in sunu ve anlatımında gerçekleştirilen çiftçi toplantısında kuru fasulye ve nohut tarımında yaygın olarak karşılaşılan antraknoz hastalığı ve yüksek sıcaklıklara bağlı döllenme kayıpları hususiyetle ele alındı. Dr. Hüseyin Özçelik, antraknoz hastalığının özellikle çiçeklenme döneminde görülen yağışlara bağlı olarak geliştiğini, bu hastalıkla mücadelede öncelikle dayanıklı çeşitlerin tercih edilmesi gerektiğini, aynı zamanda çiçeklenme döneminde önerilen tarım ilaçlarıyla hastalığın kontrol altına alınabileceğini belirtti. Son yıllarda iklim değişikliği nedeniyle özellikle fasulyenin çiçeklenme evresinde görülen 28 derece ve üzerindeki sıcaklıkların döllenme kayıpları meydana getirdiğini, bu durumun da verimde önemli azalmalara sebep olduğunu ifade ederek, çözüm olarak yüksek sıcaklıklarda döllenme yapabilen çeşitlerin yaygınlaştırılması, mevcut çeşitlerin yüksek sıcaklıklarda döllenme yapabilmesini sağlayacak bitki gelişim düzenleyicilerin kullanılması gerektiğini kaydeden Özçelik, ayrıca, çiçeklenme döneminin yüksek sıcaklıklara maruz kalmaması için en geç temmuz ayının ilk haftasında çiçeklenme yapacak şekilde ekim tarihlerinin ayarlanması gerektiğini, bu durumda da geç ekimi tolere eden 35-40 günde çiçeğe gelen çeşitlerin tercih edilmesi lazım geldiğini anlattı.

Çiftçilerin yoğun ilgi ve katılım sağladığı toplantıda toprak hazırlığı, ekim zamanları, mekanizasyon, gübreleme, yabancı ot mücadelesi, hasat-harman, depolama ve pazarlama konuları da ele alındı.

Proje kapsamında yer alan Havza, Kavak, Asarcık, Ladik, Vezirköprü, 19 Mayıs ve Bafra ilçelerinde 2013 yılı ilkbahar döneminde Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından bölge için önerilen çeşitlerle demonstrasyon alanları oluşturularak, köy popülasyonlarıyla mukayeseli olarak yetiştiricilik, mücadele ve mekanizasyon konuları üreticilere uygulamalı olarak gösterilecek. Yine bu proje kapsamında tescilli bodur barbunya fasulyesi çeşitleri bölge tarımına kazandırılacak.

Proje kapsamında gerçekleştirilen çiftçi toplantılarına yönelik olarak görüşlerini ifade eden İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kadir Güven, yemeklik tane baklagillerin ülke tarımında çok önemli bir yere sahip olduğunu, Samsun’da kuru fasulye ve nohut tarımı bakımından mevcut ekilişler yanında önemli potansiyel alanlar olduğunu, bu nedenle yapılan çalışmaların ehemmiyet arz ettiğini; Samsun’un yemeklik tane baklagil üretiminde önemli bir üretim merkezi olabileceğini dile getirdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler