HABER

Kuru yemişin sağlıklı tüketilmesi kampanyası

TRABZON (İHA) - Denizli Sanayi Odası (DSO) Genel Sekreteri Dr. Bülent Uygun, kalp ve damar sağlığı açısından faydaları kanıtlanmış kuru yemişin dengeli bir şekilde tüketilmesine yönelik tüketiciyi bilinçlendirmeyi amaçlayan bir kampanya yürüttüklerini söyledi.

Leonardo da Vinci AB Mesleki Programı Hareketlilik Projeleri kapsamında DSO'nun öncülüğünde yürütülen ve AB tarafından finanse edilen 'Kuruyemişte yeni metodların uygulanması ve kuru yemişin sağlık için faydalı olduğuna dönük kampanya' projesiyle ilgili Trabzon'a giden Dr. Bülent Uygun, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nda bir bilgilendirme toplantısı düzenledi. Türkiye'nin başta fındık olmak üzere leblebi, antep fıstığı, incir, üzüm gibi bazı kuru yemiş ve kuru meyve türlerinin en büyük üreticisi ülke olduğunu belirten Dr. Uygun, projenin temel hedefinin kuru yemişin besin değerleri ve faydaları konusunda tüketicilerin bilgilendirilmesi olduğunu söyledi. Projenin öncelikle gıda sektöründe leblebi, ayçekirdeği gibi kuru yemiş türlerinin belli başlı üretim merkezlerinden biri olan ve gerçekleştirdiği kuru yemiş ihracatıyla Türkiye'nin önde gelen illeri arasında yer alan Denizli bölgesini kapsadığını anlatan Uygun, ancak yaygınlaştırma faaliyetleriyle projenin bütün Türkiye'yi içine aldığını ifade etti.
Dr. Bülent Uygun, Türkiye'de üretilen kuru yemişin ihraç edildiği en önemli pazarlardan olan AB ülkelerinden edinilen bilgi doğrultusunda Denizli'de kuru yemiş üretimini AB standartlarına yükseltmeyi, bu alanda en ileri teknolojileri kullanarak insan sağlığı açısından en yüksek kalitede kuruyemiş üretiminde bulunmayı ve üretimde verimliliği artırmayı amaçladıklarını söyledi. Dr. Uygun, bu yolla üretilecek besin değeri yüksek ve daha sağlıklı kuru yemişlerin gerek Türkiye'de gerek temel ihraç pazarı olan Avrupa'da tüketicinin kullanımına sunmayı hedeflediklerini söyledi.

Dr. Bülent Uygun, 1 Ağustos 2006 tarihinde başlayan ve bu yıl sonunda tamamlanması planlanan 18 ay süreli projenin temel hedeflerini şöyle sıraladı:

"Hammadde tedarikinde dikkat edilmesi gereken konularda yararlanıcı firmaların kendilerini geliştirmeleri, firma laboratuvarlarında kanserojen etkileri olan aflatoksin riski taşıyan ürünlerde bu riskin nasıl en alt seviyelere indirilebileceği konusunda bilgi paylaşımlarında bulunulması, AB'de bulunan kuru yemiş tesislerindeki hammadde depolama ve çiğ mamul stoklama konularında bilgi edinilmesi, yararlanıcı firmaların kuru yemiş üretiminde kullanılan son teknolojiler hakkında bilgilendirilmesi, yeni
paketleme teknikleri ve makineleri konularında bilgi edinilmesi, kuru yemiş üretimindeki verimliliğin artırılması ve üretim süreçlerinin kısaltılması."
Proje kapsamında ayrıca kuruyemişin besin değerleri ve faydaları konusunda tüketicilerin bilgilendirilerek bilinçlendirilmesinin temel hedeflerden biri olduğunu anlatan Uygun, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kalp damar sağlığı açısından yararları bilimsel olarak kanıtlanmış kuru yemişlerin dengeli olarak tüketilmesinin insan sağlığı için iyi olduğu konusunun bir kampanya ile işlenerek kamuoyunun bu konuda bilinçlendirilmesini amaçlıyoruz. Çünkü kuru yemişler kavrulduktan ve işlendikten sonra besin değerlerini belli bir derecede yitirmektedir. Bu sebepten dolayı, kuru yemişte bazı ürünlerin çiğ ve işlenmemiş olarak tüketilmesi ve bu tüketim alışkanlığını yaratabilmek için hazır çiğ kuru yemiş karışımlarının paketlenmesi gerekir. Türkiye'de genellikle sağlıksız koşullarda üretilen ve açıkta satılan kuru yemişlerin yerine çok daha sağlıklı paketlenmiş kuru yemişlerin tüketicilere tanıtımının yapılması da hedeflerimiz arasında yer almaktadır."

Dr. Uygun, projenin tamamlanmasından sonra elde edilen bilgileri bir kitapçık haline getirerek ilgili kurum ve kuruluşlara gönderileceğini, ayrıca sanayi odası internet sitesinde de yayınlayacaklarını sözlerine ekledi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler