İstanbul - Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, 1,500'ün üzerindeki bir kurun, Türkiye'nin ihracatına daha yardımcı olacağını söyledi.
Tüzmen, Başbakanlık Gümrük Müsteşarlığı ve İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneği tarafından düzenlenen "Geleceğin Gümrük İdareleri ve Gümrük Müşavirliği" konulu toplantıya katıldı.Toplantı sonrası soruları yanıtlayan Tüzmen, kurların dış ticaret üzerine direkt etki ettiğini, aşırı değerli TL'nin ithalatı patlattığını, ihracatı ise
azalttığını vurgulayarak, "TL'nin normal değerine doğru seyri sırasında da ihracatın ciddi ivme kazandığını ve ithalatı azalttığını gözlemlemekteyiz" diye konuştu.
Cari açık olduğu sürece, Türkiye'nin önceliklerinin yerine getirilemeyeceğini de ifade eden Tüzmen, cari açığın azaltılması gerektiğini, bunun için de yapılması gereken en önemli işin ihracat olduğunu, Türkiye'nin ihracattan başka çıkış noktasının bulunmadığını söyledi. Tüzmen, işsizliğin azaltılması ve diğer sorunların çözümü için ihracatın ve üretimin artması gerektiğini kaydetti. Bakan Tüzmen, akıllı bir kur rejimiyle ara malı ithalatının ve diğer ithalatın azaltılmasıyla, ülke içinde üretilen malların ihracat artışının sağlanabileceğini ifade ederek, "Bizim gibi ihracata dayalı kalkınma modelini benimseyen ülkenin yapması gereken de budur" dedi.
Bakan Tüzmen, fındıkta yaşanan sıkıntılara ilişkin bir soru üzerine, yüksek stoklar ve yüksek fiyatlı alımların bir dönem iyi olabildiğini ama daha sonraki dönemlerde büyük sıkıntılar yaşatacağı görüşünü aktardı. Arz fazlasının her zaman sıkıntı yaratacağını, şu dönemde istikrarlı bir ihracat artışının sağlanmasının önemli olduğunu vurgulayan Tüzmen, "Dolayısıyla bu konuda tabii ki daha önceden çok yüksek bazlı alımlar yapan Fiskobirlik'in de artık bence kararlarını tekrar gözden geçirdiği bir döneme geldik" dedi.
Fındıkta fiyatın ne olması gerektiği yönündeki bir soru üzerine de Tüzmen, "İstikrarlı bir ihracat fiyatı ve sürdürülebilir bir ihracat fiyatını tavsiye ediyoruz. Şimdi bu fiyat önümüzdeki günlerde belirlenecek bir fiyat olarak kendini gösteriyor. Ama Türkiye'nin son 20 senesindeki ortalama fiyata baktığımız zaman bunun biraz üzerinde, tabii ki üreticilerin de talepleri dikkate alınarak ortada bir fiyat olarak gerçekleştirilmesi bizim en önemli isteğimiz" diye konuştu.