HABER

Kurutulmuş gıda sektörü ve teknolojileri

ŞANLIURFA (İHA) - Şanlıurfa'da, çiftçi ve üreticilere kurutulmuş gıda sektörü ve kurutma teknolojileri anlatıldı.

GAP Girişimci Destekleme Merkezi (GAP GİDEM) tarafından Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda eğitim semineri düzenlendi. GAP bölgesindeki girişimcilere eğitim, bilgilendirme ve danışmanlık hizmetleri kapsamında düzenlenen seminere üretici ve çiftçiler katıldı. TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Gıda Enstitüsü Müdürlüğü'nde görevli uzman araştırmacı Aylin Seylam Küşümler, katılımcılara kurutulmuş gıda sektörü ve kurutma teknolojileriyle ilgili bilgiler verdi. Küşümler, "Kurutulmuş ürünler genelde sebze çorbası, sos, hazır gıda, pizza gibi bir çok üründe kullanılmaktadır. Dünyada kurutma piyasasına bakıldığında hızla büyüyen bir market gibi. Özellikle Avrupa ve Asya'da bu büyüme daha iyi görülmektedir. Kurutma piyasasında Türkiye'ye baktığımızda domates, tatlı mısır, pırasa, patlıcan gibi ürünleri sıralayabiliriz. 2003 yılında kurutulmuş ihraç ettiğimiz ürünlere bakıldığında kuru üzüm 196 bin ton üretilmiş olup, 190 bin ton ihraç etmişiz ve 184 milyon dolar gelir elde edilmiş. İkinci sırayı kayısı 80 bin ton üretim 73 bin ton ihracat ve 150 milyon dolar gelirle takip ederken, üçüncü sırada incir 46 bin 500 ton üretim 42 bin ton ihracat ve 78 milyon dolarla yerini almaktadır. Kurutulmuş ürünlerde sebzeye baktığımızda ise 13 bin ton üretim yapılmış, 11 ton ihracat yapılmış ve 32 milyon dolar gelir elde edilmiştir" dedi.

Küşümler, kurutulmuş ürünlerden kayısının ABD, İngiltere, Almanya, Fransa ve Rusya, üzümün ise Avrupa Birliği ülkeleri İngiltere, Almanya, Hollanda ve İtalya gibi ülkelere ihraç edildiğini belirtti.

Kurutma sistem ve teknolojisiyle ilgili olarak bilgi veren Küşümler, "Güneş enerjisiyle kurutucu kabinler, püskürtmeli tambur, dondurarak kurutma, osmatik kurutma ve mikrodalga vakumlu kurutma sistemleri şeklinde sıralanabilir. Bölgede genelde yere sererek güneş enerjisiyle kurutma sistemi kullanılıyor. Bu sistem kullanıldığında yağmur yağdığında olumsuz etkileri olacak. Rüzgar olduğunda çevredeki tüm toz ve pislikleri kurutulan ürünlerin üzerine getirecek ve hijyenik olmayan bir ürün elde edilmiş olacak. Ancak gene güneş enerjili solar tünel kurutma sistemiyle kurutulduğunda ürün yerden yukarıda olacak, üzeri kapalı olacak ve hijyenik bir ortamda kurutulmuş olacak" diye konuştu.

En Çok Aranan Haberler