NECAT HAZAR/HÜDAYİ GÜMÜŞ - Van'ın Çatak ilçesinde ahşap oyma kurslarına katılan gençler, ekonomik ömrünü dolduran ceviz ağaçlarını işleyerek ekonomiye kazandırıyor.
Çatak Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlanan "Ağaçtan Geleceğe Açılan Kapı Projesi" ile unutulmaya yüz tutan ahşap oyma sanatı gelecek nesillere aktarılıyor.
Kurslar sayesinde ahşap oymacılığını öğrenen gençler, Van'ın en çok ceviz ağacı varlığına sahip ilçelerinden biri olan Çatak'ta, kuruyan ağaçları işleyerek adeta birer sanat eserine dönüştürüyor.
Çöpe atılmaktan ya da sobada yakılmaktan kurtarılan ceviz ağaçlarından yapılan tablo, tabak, çömlek gibi hediyelik eşyalar, internet ortamından ve satış mağazalarıyla ülkenin dört bir yanına gönderiliyor.
- "Unutmaya yüz tutan sanatı yaşatıyoruz"
İlçe Milli Eğitim Müdürü Salih Taş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçedeki ceviz ağaçlarının fazlalığından kaynaklanan potansiyeli ekonomiye kazandırmak ve unutmaya yüz tutan el sanatını yaşatmak amacıyla bu projeyi hazırladıklarını söyledi.
Ekonomik ömrünü dolduran ağaçların proje kapsamında açılan atölyelerde işlenerek ekonomiye kazandırıldığını anlatan Taş, şu bilgileri verdi:
"2015'te kurduğumuz atölyede ustamız gençleri eğitmeye başladı. Burada ekonomik ömrünü doldurmuş çöpe giden ağaçlarımızı ekonomiye kazandırma anlamında bir çabamız oldu. Plastik ve metal ev eşyalarının olmadığı dönemlerde insanlarımız ceviz ağaçlarından evde kullanılan malzemeler üretiyorlardı. Hayatımıza teknolojiyle birlikte bazı malzemeler girince bunlar da sekteye uğradı. Bu vesileyle geçmişi de canlandırmış oluyoruz. Burada öğrencilerimizi eğittikten sonra kalfalık ve ustalık eğitimlerini Van'da veriyoruz. Sertifikasını alanlar atölyemizde usta olarak çalışabileceği gibi kendine atölyede açabiliyor. Şu ana kadar 100'e yakın kursiyere bu anlamda eğitim verdik. Şu anda da yaklaşık 20 kursiyer atölyede çalışarak hem meslek öğreniyor hem de ekonomik gelir elde ediyor."
Taş, atölyede yapılan ürünleri internet üzerinden, ilçe ve kent merkezindeki mağazalarda satarak ekonomik kazanca dönüştürdüklerini dile getirdi.
Son zamanlarda sedef oymacılığına da başladıklarını ifade eden Taş, sedefle cevizin birleşmesiyle güzel ve dekoratif ürünlerin ortaya çıktığını aktardı.
- Dede mesleğini gençlere öğretiyor
Proje kapsamında açılan atölyelerde usta öğreticilik yapan ahşap oyma ustası Halil Akbulut da 8 yaşında dedesinden öğrendiği sanatı, gençlere aktarıyor.
"Bu işi dedelerim yapıyordu, onlardan öğrendik, bugüne getirdik." diyen Akbulut, "Önceleri hobi olarak yapıyordum, daha sonra profesyonelleşmeye başladım. Eskiden teknoloji gelişmediği için bu iş bıçakla, el kornaları ile yapılıyordu. Teknoloji şu an çok gelişti eskiden elle yapılan tabaklar torna ile yapılıyor." ifadelerini kullandı.
Kursiyer İbrahim Manto ise kursa başladıktan sonra bazı kötü alışkanlıklardan kurtulduğunu dile getirerek, "Halk Eğitim Müdürümüz sayesinde kursa katıldık ve meslek sahibi olduk. Hobi olarak başladık meslek olarak devam ettik. Sanatımı geliştirerek kendi işimi kurmayı düşünüyorum." dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz