KONYA (AA)- Türkiye'deki en büyük flamingo ailesinin yaşadığı Tuz Gölü'nde, yavrularının besinlerini temin ettikleri çevredeki göllerin kurumasıyla üreme popülasyonlarının azaldığı tahmin ediliyor.
Merkezi Ankara'da bulunan Doğa Derneği Bilim Koordinatörü Özge Balkız, dünyada 6 tür flamingo bulunduğunu, Türkiye'deki flamingoların tamamının ise Latince adı "Phoenicopterus Roseus" olan türden olduğunu belirtti.
Türkiye'deki en büyük flamingo ailesinin Konya'daki Tuz Gölü'nde yaşadığını ve burada üreme ortamı oluştuğunu vurgulayan Balkız, şunları kaydetti:
"3 yıldır bu flamingolar üzerinde çalışıyoruz. Ülkemizdeki bu en büyük flamingo ailesinin küçülmekte olduğunu tahmin ediyoruz. Bunda üreme popülasyonlarının azalmasının etkili olduğunu düşünüyoruz. Çünkü, Tuz Gölü'nde üreme ortamı oluşturan bu flamingolar, beslenmelerini ise ağırlıklı olarak çevredeki tatlı su kaynağı olan göllerden sağlıyordu. Yaşanan kuraklıkla birlikte Kulu Gölü başta olmak üzere çevredeki irili ufaklı göllerde su kalmayınca ya da su oranı aşırı şekilde azalınca, flamingoların yeterince beslenemediğini ve ergin flamingoların yavrularını besleyemediklerini sanıyoruz."