BALIKESİR (İHA) - Balıkesir'in Manyas İlçesi'nde ortaya çıkan ve bölgenin karantinaya alınmasıyla kontrol altında tutulduğu belirtilen kuş gribi vakasının yankıları sürüyor. Kuş gribinin 1 hafta önce değil, 1 ay önce ortaya çıktığı, virüsün Bandırma'da kuşlarda görüldükten sonra Manyas ve civarında çiftliklerdeki tüm kümes hayvanlarına geçtiği ileri sürüldü. İddia büyük endişeye yol açarken, çiftliklerde yetiştirilen tavukların da pazarlarda satışının 1 ay önce yasaklandığı öğrenildi.
Vali Vekili Halil Yavuz Kaya, İl Hıfzısıhha Kurulu olarak il genelindeki tüm pazar ve panayırlarda hindi, tavuk v.b. her türlü kanatlı hayvanın alım-satımının tedbir amaçlı olarak yasaklanacağını açıkladı. Valilik tarafından konulacak yasak, pazardaki tavuk satıcılarının tepkisine yol açtı. Manyas'taki vakanın kendilerine etki etmeyeceğini söyleyen tavukçular, kendi hayvanlarında kuş gribi veya başka bir hastalığın söz konusu olmadığını, pazardaki satışlarının yasaklanmasının yanlış olacağını belirtti. Kendilerine şu ana kadar herhangi bir uyarı, ikaz ve bilgilendirme yapılmayan, ancak böyle bir karara da uyacaklarını söyleyen alıcı-satıcı konumundaki esnaf tavuklarını satmaya devam ederken, vatandaşlar da hastalık ihtimalinin bulunmayacağını düşünerek yakın köylerde beslenip getirilen tavukları gönül rahatlığıyla alıp yediklerini söyledi.
Balıkesir'deki Pazar Pazarı'nda açtıkları tezgahlarda, köylerden aldıkları tavukları satan tavukçulardan M. isimli esnaf, Manyas'ın Kızıksa ve Salur köylerinde görülen kuş gribi vakasının aslında 1 ay önce Bandırma'da ortaya çıktığını iddia etti. Bu iddiasında ısrar eden esnaf, "1 ayı geçti, Bandırma'da kuşlarda hastalık var diye söylediler. Biz de ona göre canımızın, malımızın tedbirini aldık. Çok ciddiyim. Bir ayı geçti, Bandırma'daki pazarlara gidip gelen arkadaşlarımız söyledi. Bandırma'da kuşlardan geçen bir hastalığın olduğunu anlattılar. Biz Bandırma'ya pazara gitmeyiz, oradan da buraya gelen olmaz. Bu hastalık, evvela Bandırma'daki kuşlardan çıktı, sonra Manyas'a geldi" dedi. Bu iddiasında ciddi olup olmadığı sorulan esnaf, "Ben burada, bu işten karnımı doyuruyorum. Bununla ilgili nerede, ne olduğunu bilmem lazım ve bilirim" diyerek iddiasının arkasında olduğunu söyledi.
Vali Vekili Halil Yavuz Kaya'nın yaptığı açıklamada, Mehmet Eksen isimli Manyaslı çiftçinin hindilerinde ilk rahatsızlığı 1 Ekim tarihinde fark ettiği, birkaç gün sonra da bin 500 hindinin aynı anda telef olduğu bildirilmiş, alınan numunelerin incelendiği İzmir Bornova'daki laboratuardan ise 7 Ekim Cuma akşamı saat 20.30 sıralarında telefonla kuş gribi olabileceği ihbarı alındığı belirtilmişti. Vakanın gerçekte ortayı çıkışının üzerinden yaklaşık 10 gün geçerken, bu iddia ile dikkatler Bandırma Kuş Cenneti ve çevresindeki kümeslere çevrildi.
Tavuk pazarında, 1 ay önce çıkarılan karar ile pazarlarda satışı yasaklanan çiftlik tavukları da dikkat çekti. Bir kamyonetin kasasındaki kümeslerde istiflenmiş potansiyel hastalık taşıyıcısı yasaklı tavukların pazarda herhangi bir kontrole tabi tutulmadan alenen satıldığı görüldü. Bu arada, pazar tavukçularının müşterilerinin isteği üzerine sokakta herkesin gözü önünde kesip temizlediği tavuklar, ilginç görüntülere neden oldu.