HABER

Kuş gribi dev sektörü bitiriyor

İZMİR (İHA) - Türkiye'nin bir numaralı gündem maddesi haline gelen kuş gribi olayından sonra satışların "bıçak gibi" kesildiği tavuk ve yumurta sektörü temsilcileri, İzmir Ticaret Borsası'nda (İTB) biraraya geldi. Devletin "itlaf edilecek tavuk başına" vermesi beklenen 2 YTL'lik desteği 1 hafta içinde ödemesini isteyen sektör temsilcileri, "Hayvanlarımıza yem bile veremez olduk. Ödeme bu hafta yapılmazsa, tavukların yüzde 50'si, 20-25 gün sonra da yüzde 85'i açlıktan ölecek" uyarısında bulundu.

İzmir Ticaret Borsası'nda bir araya gelen İzmir ve Manisa'daki 40 firma temsilcisi, hükümetten "acil destek" istedi. Yumurta Üreticileri Derneği bünyesinde yaptıkları araştırmada, tavuk başına 2 YTL'lik destek verilmesi durumunda İzmir ve Manisa'daki toplam 5.5 milyon adet yumurtalık tavuktan 2.5 milyonunun hemen itlaf edilebileceğini belirlediklerini açıklayan sektör temsilcileri, "Ancak bu destek 1 hafta içinde gelmez ve paralar ödenmezse, tavuklarımızın yüzde 50'si açlıktan ölecek. Çünkü bugün itibariyle üreticilerimizin yüzde 35'i yem bile alamıyor" dedi.

Türkiye yumurta üretiminin yüzde 15'ini karşılayan İzmir ve Manisa'da halen 45-50 milyon adetlik yumurta stoğu bulunduğuna da dikkat çeken üreticiler, bugünkü düşük tüketim oranıyla bu stoğun hiç üretim yapılmadan 6 aylık ihtiyacı karşılayabilecek büyüklükte olduğunu açıkladılar. Vergi ertelemesiyle TMO'dan düşük fiyatlı ve uzun vadeli yem talebinde de bulunan sektör temsilcileri, "Ancak en acil beklentimiz, 1 hafta içinde 2 YTL'lik para desteğinin verilmesi. Aksi taktirde biteceğiz. Devlet 2 ay sonra bu rakamı 4 YTL'ye yükseltse bile hiçbir işe yaramayacak. Böyle giderse yakında tavuk, yumurta ithalatı gündeme gelecek" diye konuştu.

Toplantıya ev sahipliği yapan İTB Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Yemişçi ise, sektörün makul ve mantıklı çözümler üretmek zorunda olduğunu söyledi. Sıkıntının büyüklüğünü, ciddiyetini ve aciliyetini çok iyi bildiklerini ve üyelerinin taleplerini hemen Ankara'ya ileteceklerini kaydeden Yemişçi, "Bugün sektörde büyük bir panik havası var. Ama ben inanıyorum ki, bu musibet bin nasihatten daha iyi olacak. Sektör bu sıkıntıyı atlattıktan sonra çok daha sağlam duracak" şeklinde konuştu.
Yemişçi, yeni kümes açılması için devletten izin alma zorunluluğu getirilen İsrail ve Hollanda'daki sistemi incelediklerini ve böylelikle ülkedeki arz-talep dengesizliğini kontrol altına alabileceklerini de sözlerine ekledi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler