KAHRAMANMARAŞ (İHA) - Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mesut Karaman, 2005 yılında ortaya çıkan "Kuş gribi" kriziyle kırsal nüfusun önemli bir geçim kaynağı olan hindi yetiştiriciliğinin sona erdiğini söyledi.
Karaman, yaptığı açıklamada, dünyada önemli bir ekonomik değere sahip olan hindi üretiminin sürekli artış gösterdiğine dikkat çekerek, Türkiye'de 1990'lı yılların başında ivme kazanan hindi üretiminin son yıllarda adeta kaderine terk edildiğini ifade etti. Karaman, Türkiye'de kişi başına 200 gram hindi tüketildiğini vurgulayarak, Avrupa'da ise bu rakamın 6 kilogram olduğunu belirtti. Karaman, "Ülkemizde hindi eti tüketimi yılbaşı gecelerine endeksli bir alışkanlık halindeyken son yıllarda kurulan işletmelerle hindi eti tüketimi bütün yıla yayılmaya başlamıştır. Öte yandan, kırsal bölgede yaşayan vatandaşlarımıza dağıtılan hindi civcivleriyle de bu bölgelere ekonomik canlılık getirilmeye çalışılmıştır. Ancak, 2005 yılında baş gösteren 'Kuş gribi' krizi hindi yetiştiriciliğine büyük darbe vurdu. Türkiye'de hindi yetiştiriciliğinin en yoğun yapıldığı yerlerden biri olan Kahramanmaraş'ta hindi sayısı 150 binlere ulaşmışken, bugün 2 bin adet hindi bulmak güç hale gelmiştir" dedi.
Kuş gribine ek olarak Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne (TİGEM) bağlı hindi üretimi yapan istasyonların kapatıldığını kaydeden Karaman, "Balıkesir, Ankara, Kayseri, Bingöl ve Kocaeli'de bulunan hindi üretim istasyonlarının faaliyetlerini durdurması bu üretim kolunu çıkmaza soktu. Yaptığımız araştırmada sadece Kahramanmaraş'ta hindi yetiştiriciliğinin sona ermesiyle birlikte kırsal bölgedeki ekonomik kayıp, yaklaşık 6.4 milyon YTL'dir. Geçimini kıt kanaat sağlayan kırsal nüfus için bu rakam oldukça büyüktür" diye konuştu.
Kuş gribi nedeniyle hindi yetiştiriciliğinin bitirilmiş olmasına rağmen aynı kategoride yer alan köy tavukçuluğunun devam ettiğini dile getiren Karaman, sözlerine şöyle devam etti:
"Risk her ikisinde de aynı düzeydedir. Bu yönüyle üreticiye hindi civcivi dağıtmamanın etkili bir önlem olup olmayacağının, kuş gribini önlemek için sadece otlamaya dayalı ekstansif hindi yetiştiriciliğini bitirme kararının yeniden gözden geçirilmesinde yarar vardır."
Organik tarıma yoğunlaşıldığı günümüzde doğal üretimin teşvik edilmesi gerektiğinin altını çizen Karaman, doğal yemlerle beslenen hindi yetiştiriciliğinin mutlaka harekete geçirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.