TOKYO (İHA) - Asya'da ortaya çıkan ve bölgedeki ülkelere yayılan kuş gribi tehlikesi giderek büyüyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), hastalığın dünya genelinde yayılabileceği uyarısında bulunarak, hastalığın görüldüğü ülkelere uluslararası destek çağrısında bulundu.
Güneydoğu Asya'da ortaya çıkan ve giderek batıya doğru ilerleyen kuş gribi hastalığı tehlike sinyalleri veriyor. Pakistan ve Laos'a kadar ulaşan hastalık, şimdiye dek Güney Kore, Tayland, Kamboçya, Endonezya, Tayvan, Vietnam'da görüldü.
Gelen son haberler, Çin'de de kuş gribine rastlandığı yolunda. Çin resmi kaynakları, Pekin hükümetinin ülkenin güneyindeki ördeklerde kuş gribi görüldüğünü doğruladığını bildirdi. Vietnam sınırındaki bir ördek çiftliğinin karantinaya alındığı belirtilirken, hastalığın insanlara bulaştığı yolunda bir bulguya rastlanmadığı ifade edildi. Ayrıca hastalık yüzünden 6 kişinin öldüğü Vietnam'da da bu virüsten etkilenenlerin sayısı 8'ye yükseldi.
"MİLYONLARCA KİŞİ ÖLEBİLİR"
Akut Solunum Yetmezliği Sendromu SARS'tan sonra Asya'yı tehdit eden kuş gribinin tehlikesi konusunda Dünya Sağlık Örgütü ve diğer uluslararası kuruluşlar uyarılarda bulunuyor. Bilim adamları, hastalığı önleyici aşı geliştirmeye çalışırken, Birleşmiş Milletler'e bağlı örgüt, hastalıkla mücadele için uluslararası destek çağrısında bulundu. Örgüt, hastalığın insanlarda grip olarak görülen hastalıkla birleşmesi halinde milyonlarca insanın ölmesine yol açabileceğini bildirdi.
"Bu, dünya sağlığı için küresel bir tehlikedir" diyen Dünya Sağlık Örgütü Genel Müdürü Lee Jong Wook, hastalıkla mücadelede uluslararası toplumdan mali ve uzman yardımı istedi. Mücadelenin zor ve pahalı olduğunu belirten Lee, mücadeleye vakit kaybetmeden başlanması gerektiğini ifade etti. BM Gıda ve Tarım Örgütü ve Uluslararası Hayvan Sağlık Örgütü de hastalıkla mücadelede para ve teknik yardım talebinde bulundu. Yetkililer, ayrıca Vietnam'da hastalığa yakalananların sayısının artabileceği uyarısında bulundular.
HASTALIĞIN GÖRÜLDÜĞÜ ÜLKELERDEN İTHALAT YASAK
Asya Kalkınma Bankası ise kuş gribinin milyonlarca dolara mal olabileceğini açıkladı ve hastalığın görüldüğü ülkelere yönelik yardım çalışmalarını başlattı.
Öte yandan, hastalığın görüldüğü ülkelerde kümes hayvanları ithalatı durduruluyor. Avrupa Birliği, bu ülkelerden ithalatı yasaklarken, Japonya son olarak hastalığın görüldüğü Pakistan ve Laos'tan da kümes hayvanları ithalatını durdurdu.
Kümes hayvanlarında görülen bu hastalık insanlara da bulaşıyor. Ancak insandan insana geçtiği konusunda bir bulgu yok. Virüs ilk olarak Hong Kong'da 1997 yılında ortaya çıkmış ve 18 kişiyi etkisi altına almış, 6 kişi de hayatını kaybetmişti.