HABER

Kuş gribinden milyonlarca insan ölebilir

İSTANBUL (İHA) - Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, kuş gribi virüsünün diğer hayvanlar ve insanlara da geçme ihtimali olduğunu belirterek, "Bu virüs insanlara bulaşırsa, 'Pandilin' adını verdiğimiz, dünyada milyonlarca insanı etkileyebilecek, milyonlarca insanın ölümüne neden olabilecek bir salgına yol açabilir" dedi.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, kuş gribinin, kuşlarda görülen bir hastalığa verilen isim olduğunu söyledi.

Son günlerde Orta Asya'da kod adı 'H5N1' olan virüsün meydana getirdiği bir hastalığın, kuşlarda yaygın olarak görüldüğünü belirten Prof. Dr. Küçükusta, "Bu virüs şimdi göçmen kuşlar aracılığıyla tüm dünyaya yayılmaya başladı. Temmuz ayında bu virüs Kazakistan ve Rusya'daki kuşlarda görüldü. Daha sonra Romanya'da ve sonunda Türkiye'de de bu virüsün meydana getirdiği hastalığa, kümes hayvanlarında rastlandı.

Bu nedenle hem kümes hayvanları, hem de çevrede bu hastalığın yayılma ihtimali bulunan hayvanlar itlaf edilmeye başlandı. Bu sadece kuşlarda görülen bir virüs, fakat diğer hayvanlara ve insanlara da geçme ihtimali var" dedi.

Küçükusta, bu virüsün kuşlardan insanlara geçtiğinin ilk defa 1997 yılında belirlendiğini ifade ederek, "Bu tarihten itibaren de 100'den fazla insanda kuş gribi hastalığı görüldü. Bunlardan 65'i bu hastalıktan yaşamını yitirdi. Bu hastalık dünya çapında bir salgına yol açabilir. Fakat şu an için bu virüsün kuşlardan insanlara geçme yaygınlığı çok fazla değil. Geçme ihtimali var, bu da kuşlarla yakın teması olan insanlarda görülüyor. Şu anda virüsün insanlara geçmesi çok kolay değil. Ancak çok yakın temas gerçekleşirse mümkün olabilir. Bu virüs insanlara daha çok solunum yoluyla bulaşabilir veya hayvanın dışkısından, burun salgısından kaynaklanabilir. Hastalığın kesin bulaşma yolu net olarak bilinmiyor" diye konuştu.

İnsanların, korktukları için tavuk ve hindi eti yememesinin doğal olduğunu belirten Prof.Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, virüsün kuş etinin yenmesiyle bulaşma ihtimali olmaması gerektiğini söyledi. Küçükusta, "Virüs kuş gagalamasıyla bulaşmaz, solunum yoluyla geçer. Hastalığın belirtileri, grip hastalığının belirtileriyle aynı. Yüksek ateş, halsizlikle başlıyor. Kas, eklem ve baş ağrılarıyla devam ediyor. Öksürük yapıyor. Dış solunum yollarıyla ilgili, buna bağlı olarak burun akması, boğaz ağrısı gibi bazen de gözle ilgili, gözde sulanma, kızarma gibi belirtiler oluyor kiminde. İshal, karın ağrısı, bulantı ve kusma gibi şikayetlere neden olabiliyor" açıklamasında bulundu.
'Normal griple kuş gribi nasıl ayırt edilebilir?' sorusu üzerine Küçükusta, "Normal griple kuş gribini ayırt etmek ancak laboratuarlarda yapılacak testlerle mümkün olabilir. Klinik belirtileriyle şu ana kadar bildiğimiz normal grip belirtileri kuş gribinin yaptığı hastalıktan ayırt edilemez. Kuş gribine karşı elimizde etkili bir ilaç şu an yok. Fakat bazı ilaçlar var. Onların da buna karşı etkili olduğu kesin değil. Bu konuyla ilgili firmalar aşı üretmek üzere çalışmalarını sürdürüyor. Halkın çok endişe etmemesi lazım. Çünkü şu anki verilere göre kuşlardan insanlara bulaşması bir hayli zor. Çünkü 7 yıldan beri bu virüs bugüne kadar ancak yaklaşık 100 kişiye bulaşmış. Asya ülkelerinde bu virüs yüz binlerce kümes hayvanına etki yaptı. Orada insanlar kuşlarla iç içe. Buna rağmen çok sayıda insana bulaşmaması bizi biraz rahatlatıyor. İnsanlara bulaşma ihtimali var" cevabını verdi.

Küçükusta, sözlerini şöyle tamamladı: "Dünya Sağlık Örgütü (WHO), virüsün birtakım mutasyonlara uğrayarak insanlara çabuk bulaşıcı özellik kazanmasından korkuyor. Bu virüs insanlara bulaşırsa, 'Pandilin' adını verdiğimiz dünyada milyonlarca insanı etkileyebilecek, milyonlarca insanın ölümüne neden olabilecek bir salgına yol açabilir. Kuş ve tavukçulukla uğraşanlara tavsiyem, şüpheli durumları olan bütün kümes hayvanlarının, bütün kuşların itlaf edilmesidir. Bu bölgede çalışan kişilerin kendilerini maskelerle koruması lazım."

En Çok Aranan Haberler