Bedir ALTUOK/ KARS, Türkiye'de ilk kuş gribine kanatlı hayvanların göç dönemi olan 2005 yılının Ekim ayında Balıkesir'in Manyas ilçesinde rastlandı bir ay sonra da Iğdır'ın Aralık ilçesinde ortaya çıktı. Ardından kuş gribinin köy tavukçuluğu başta olmak üzere 53 ile yayılması üzerine, kontrolünü sağlamak için 2.5 milyon üzerindeki kanatlı hayvan itlaf edildi.
Uzun süre kuş gribi korkusu yüzünden köy tavukçuluğu durdu, yöredeki bu sessizliği bozmak için Kars'ın Arpaçay ilçesine bağlı Akmazdam köyünde yaşayan 27 yaşındaki çiftçi Rüstem Güneş harekete geçti. Horoz sesine hasret kaldıklarını ve bunun üzerine farklı cins horoz yetiştirmeye başladığını anlatan Güneş, "Kuş gribinden sonra köyde yaşayanlar horoz, tavuk, hindi, kaz ve ördek gibi kanatlı hayvanları beslemekten vazgeçti. Doğal olarak sabahları horoz sesiyle uyanan köylü, çalar saat kullanmaya başladı. Şimdi bu korkuyu yıkmak için köyümde horoz yetiştiriciliğine başladım. Değişik horoz türlerini çoğaltıp köylülere sembolik fiyatlarla dağıtacağım. Köylerde hayvancılık yapanlar mutlaka kanatlı hayvan beslemeli. Tavuk- horoz kalmadığı için keneler çoğaldı bu kez onlar can almaya başladı" diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz