HABER

Kuş gribiyle ilgili bilinmesi gerekenler

İSTANBUL (İHA) - Kuş gribinin, Güneydoğu Asya'dan sonra dünyada ilk defa Türkiye'de insan ölümüne yol açtığını belirtildi.

Uzmanlar, hastalıklı hayvanlardan insanlara da bulaşabilen H5N1'in, mütasyona uğrayarak insandan insana bulaşması halinde dünya çapında büyük bir salgın yaşanmasından endişe ediyor.

Kuş gribiyle ilgili bilinmesi gerekenler şunlar:

"- Kuş gribine neden olan virüsün çok sayıda alt türü bulunuyor. H5N1 en tehlikeli olanı. H5N1 kanatlı hayvanlar dışında insanlara ve diğer memeli hayvanlara da bulaşma riski taşıyor.
- Araştırmalar H5N1 virüsünün, enfekte hayvanlara ya da bu hayvanların dışkı ve ağız salgılarının bulaştığı maddelere temas etmiş kişilere geçtiğini gösteriyor. Virüs hava yoluyla da taşınabildiği için, insanlara solunum yoluyla bulaşma ihtimali bulunuyor.
- H5N1, insandan insana bulaşması için gereken özelliğiyse henüz kazanmadı. Ancak Dünya Sağlık Örgütü'ne göre H5N1 virüsü sürekli olarak mütasyona uğruyor ve yakın gelecekte insandan insana geçmeye başlaması çok yüksek olasılık. Bu durumdaysa hastalığın küresel bir salgına dönüşme ihtimali çok yüksek. Zira virüsün mütasyon geçirmiş hali için geliştirilmiş bir antikor henüz yok.
- Kuş gribine yakalananlarda normal grip belirtileri görülüyor. Yüksek ateş, öksürük, nefes darlığı, bütün vücuda yayılan kas ve eklem ağrıları, gözlerde sulanma, burun akıntısı gibi.
- Kuş gribi virüsü 70 derece ısıda ölüyor. Yani pişmemiş kümes hayvanlarının eti veya kanından virüsün insana geçme ihtimali çok yüksek. Ancak iyi pişirildiği takdirde tavuk ya da hindi eti yemekte bir sakınca yok. Yumurtanın da iyi pişmiş olması gerekiyor".
Uzmanlar doğrudan kuş gribine yakalanmayı engellemese de grip aşısı olmayı koruyucu bir önlem olarak tavsiye ediyor. Hijyene dikkat etmek, riskli bölgelerde güvercin, yaban kazı, bıldırcın dahil her türlü kümes hayvanından uzak durmak yine hastalıktan korunma yolları arasında sıralanıyor.
Bu arada, kuş gribi tedavisinde kullanılan iki ilaç bulunuyor. Roche'nin Tamiflu ile Glaxosmith Kline'nın Relenza adlı antiviral ilaçlarının, şüphelenilen kişilere en geç 48 saat içinde verilmesi gerekiyor.

En Çok Aranan Haberler