HABER

Kuşadası'nda hastane tartışması

AYDIN (İHA) - Kuşadası'nda 4 yıldızlı otelden hastaneye döndürülen binanın 5 aydır devam eden inşaat çalışmaları tüm hızıyla sürerken, meslek odaları ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin tepkileri giderek artıyor. Bu arada, Kent Konseyi'nin şikayeti üzerine mahkemenin görevlendirdiği bilirkişi heyeti binada keşif yaptı.

Kuşadası'ndaki imar tartışması, 7 Şubat 2006 tarihinde belediye meclisi kararıyla 4 yıldızlı Viking Oteli'nin Universal Grup tarafından hastaneye dönüştürülme girişimi ile başladı. İnşaat ve Makine Mühendisleri odaları, proje değişiklikleri konusunda kendilerine hiçbir başvuru olmadığını söylerken; Kent Konseyi Başkanı Bülent Tokuçoğlu da çalışmaların Özel Hastaneler Yönetmeliği'ne aykırı olduğunu belirterek, hem meclis kararının iptali hem de inşaatın durdurulması için mahkemeye başvurdu.
Şehir merkezinde bulunan Viking Otel'in Vatan Hastaneleri'ne bağlı özel hastaneye dönüştürülmek üzere başlatılan tadilat çalışmaları tüm hızıyla sürerken, ilçedeki sivil toplum örgütleri ve meslek kuruluşları adeta ayaklandı. Açık balkonların kapalı alana dahil edilmesinin, bina imarının artırılmasının, çıkmalar yapılmasının ve hastane donanımına uygun yıkımlar yapılmasının ciddi sorunlar meydana getireceğini söyleyen sivil toplum örgütleri temsilcileri, inşaat mühendisleri ve makine mühendisleri odalarının devreden çıkarılmasını eleştirdi.

Otelin hastaneye çevrilmesiyle ilgili imar planı değişikliğinin iptali için Aydın İdare Mahkemesi'nde dava açan Kent Konseyi Başkanı Bülent Tokuçoğlu'nun başvurusu üzerine, mahkemenin belirlediği iki şehir plancısı ve bir kadastro uzmanından oluşan bilirkişi heyeti binada inceleme yaptı. Kent Konseyi Başkanı Bülent Tokuçoğlu, davanın sürdüğünü belirterek, incelemesini tamamlayan bilirkişi heyetinin 30 gün içerisinde raporunu mahkemeye sunacağını söyledi. Tokuçoğlu, "Binanın özel hastaneler yönetmeliğine uygunluğu incelendi. Meslek odalarının devreden çıkarılması, hukukun yok sayılması, toplumda adalet duygusunun körelmesine neden oluyor. Bu bina hem kaçak hem de hastane yönetmeliklerine aykırı. Ayrıca, bu binada 5 aydır inşaat çalışmaları tüm Kuşadası'nın gözü önünde devam ediyor. Bilirkişi incelemesi sırasında, Kuşadası Belediyesi tarafından inşaata 22 Eylül tarihinde ruhsat verildiği belgelendi. Bu da ayrı bir skandaldır" dedi.
İnşaat Mühendisleri Odası Kuşadası Temsilcisi Yüsüf Güneş, yapılan tadilatlarla binanın statiğinin değiştiğini, yasaya göre meslek odasından alınması gereken tescil belgesinin alınmadığını belirtti. Güneş, "Balkonlar kapatılıyor, emsal büyütülüyor. İmar tadilatı yok. Bu nasıl yasallık? Buranın yapı statiğini yapanın izni alındı mı? 4108 sayılı yasada olmasına rağmen böyle bir işlemde meslek odaları neden göz ardı ediliyor. Bu konuda İnşaat Mühendisleri Odası olarak araştırma başlattık" diye konuştu.
Kuşadası Belediye Meclis Üyesi ve İmar Komisyonu Başkanı Yahşi Karamollaoğlu ise proje müelifi olarak projeyi çizdiğini, inşaatın ruhsatı bulunduğunu söyledi. Karamollaoğlu, "Binada yapılan değişikliklerle ilgili sorumluluk, yapı denetim kuruluşunundur. Yapılan değişiklikler, bir turistik tesisin sağlık tesisine çevrilmesinde gerekli olan değişikliklerdir" diyerek çalışmayı savundu. Hastanenin Kuşadası'ndaki çalışmalarını yürüten yetkililer ise "İnşaatımızın her aşamasıyla ilgili yasal izinler alındı. Yapı Denetim firması titiz bir çalışma yaptı. Statik rapor hazırlandı" şeklinde konuştu.

En Çok Aranan Haberler