YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kuşburnu düdüğü tescillendi

Gümüşhane yöresine özgü, kuşburnu bitkisinden üretilen ve halk arasında ''kuşburnu düdüğü'' olarak bilinen, sipsi ve tulum arası bir sese sahip enstrüman tescillendi.

Kuşburnu düdüğü tescillendi

Gümüşhane yöresine özgü, kuşburnu bitkisinden üretilen ve halk arasında ''kuşburnu düdüğü'' olarak bilinen, sipsi ve tulum arası bir sese sahip enstrüman tescillendi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Yöresel Halk Müziği Sanatçısı Mahmut Polat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl yöresel türküleri derlemeye geldiği Gümüşhane'de Kelkit ilçesine bağlı Öbektaş köyünde dikenli bir çalı bitkisi olan kuşburnundan yapılan ve halk arasında ''Kuşburnu Düdüğü'' olarak adlandırılan yeni bir enstrüman ile karşılaştığını söyledi.

Enstrümanın, Sakarya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müdürü Yrd. Doç Dr. Dr. Türker Eroğlu'nun yaptığı incelemenin ardından kayıt altına alınması için Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğüne sunulduğunu ifade eden Polat, enstrümanın Halk Kültürü Bilgi ve Belge Arşivi Komisyonunca yapılan değerlendirme sonucu kayıt altına alındığını bildirdi.

Polat, ''Kuşburnu Düdüğü''nün ''çoban düdüğü'' olarak da bilindiği ve yumuşak bir sese sahip olduğu belirtilen komisyon karasında, şu ifadelere yer verildiğini kaydetti:

''Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü projeleri kapsamında Anadolu'da İcra Edilen Halk Çalgıları konulu çalışma çerçevesinde, Gümüşhaneli mahalli sanatçı Mahmut Polat ile nefesli ötkü çalgılardan Gümüşhane Kelkit yöresine ait artık kaybolma noktasına gelen 'Kuşburnu Düdüğü' ile ilgili derleme çalışması yapılmıştır. 'Kuşburnu Düdüğü' genellikle 'çoban düdüğü' olarak da bilinmekle beraber, yumuşak bir ses rengine sahiptir.''

KAYBOLMA NOKTASINA GELMİŞ BİR ENSTRÜMAN

Mahmut Polat, yörede yıllar önce yapılıp icra edilen ''Kuşburnu Düdüğü''nün son dönemlerde kaybolma noktasına geldiğinin de ifade edildiğini kararda, şu görüşlere yer verildiğini belirtti:

''Çok değerli olan bu çalgıdan çıkan melodiler bizi geçmişe götürmektedir. Kaybolmakta olan bu çalgı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü Halk Kültürü ve Belge Merkezine 30 adet fotoğraf ile girmeye hak kazanmıştır. Söz konusu çalgı, devlet arşivine girerek gelecek kuşaklara tanıtılması açısından büyük bir önem taşımaktadır. İleri ki yıllarda söz konusu çalgının, yayına dönüştürülerek büyük kitlelere tanıtılması sağlanacaktır.''

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler