HABER

Kuşburnu, 'kırmızı petrol' gibi

ORDU (İHA) - Karadeniz Bölgesi'nde bol miktarda yetişen, Gümüşhane'de adına festivaller düzenlenen Kuşburnu bitkisinin üretim ve tüketiminin yaygınlaştırılması amacıyla Ordu'nun Mesudiye ilçesinde çalışma başlatıldı.

Mesudiye'nin hemen her köyünde yetişmesine rağmen kimsenin dikkatini çekmeyen Kuşburnu'nun öneminin anlaşılması için bu yıl 17.si yapılan Mesudiye Kurultayı'nda konu gündeme getirildi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Meyve Suyu Endüstri Derneği (MEYED) Başkanı Prof.Dr. Aziz Ekşi, Mesudiye yöresinde bol miktarda yetişen Kuşburnu'nun öneminin anlaşılamadığını belirtti. Portakaldan daha zengin bir vitamin deposuna sahip olan kuşburnunun boya sanayiinden gıdaya, peyzajdan erozyona kadar pek çok alanda kullanılan çok amaçlı bir bitki olduğunu belirten Prof.Dr. Aziz Ekşi, "Kuşburnu halk arasında yaban gülü, Şillan, Deligül, Gülburnu, Gülelması gibi adlarla biliniyor. Kuşburnu, enfeksiyonlara ve soğuk algınlığına karşı, bedenin savunma sistemlerini güçlendirir. Genel güçsüzlüklere ve yorgunluklara karşı kullanılabilir. Besleyici ve güçlendirici, hafif müshil, hafif idrar söktürücü özelliği var. Kabızlık ve safrakesesi, böbrek ve mesane rahatsızlıklarında rahatlık sağlıyor. Ayrıca, böbreküstü bezlerini çok olumlu etkileyerek önemli hormonların üretimine destek sağladığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Yara iyileştirici ve kanı temizleyici özelliği vardır. Böbrek ve idrar yolu taşları ve kumlarında, kanlı idrarda, gut hastalığında, soğuk algınlığı ve gripte, bitkinlik durumlarında, rahim kanamasında, mide kramplarında, yanıklarda, yaralarda, yağlı yemeklere karşı duyarlılık durumlarında kullanılıyor. Kan yapıcı, tansiyon düzenleyici, vücudun hastalıklara karşı direncini artırma gibi özelliklerinin yanı sıra kuşburnu; hemaroid ve ülser gibi hastalıklarda da yararlı oluyor. Şeker hastalarının kullanması öneriliyor. Çok yoğun vitamin zenginliği nedeniyle gözlerin dostu. Ve düzenli kuşburnu tüketmek selüliti engelliyor. A vitamini ve karotenoidler içermesi nedeniyle, gece körlüğü ve diğer göz problemlerinin yanı sıra akne gibi bazı cilt bozukluklarını önler, bağışıklığı artırır, kansere karşı koruyucu etki gösterir. İçerdiği B1 vitamini, kan oluşumuna yardımcı olur. Kavrama yeteneği ve beyin fonksiyonlarını geliştirir. Enerji, büyüme ve öğrenme kapasitesi üzerinde olumlu etkileri vardır. Vücudu yaşlanmanın, sigara ve alkolün zararlı etkilerine karşı korur. C Vitamini ise, dokuların gelişimi ve tamiri için gereklidir. Bağışıklık sistemini güçlendirir" dedi.

Böylesine önemli bir bitkinin Mesudiye yöresinde çok miktarda yetişmesine rağmen istenilen değeri bulamadığını belirten Prof.Dr. Aziz Ekşi, "Mesudiyeli girişimci ve işadamları 'Kırmızı Petrol' olarak değerlendirilen bu ürünü değerlendirmelidir" diye konuştu.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler