HABER

Küskünler'de imza sayısının 260'a ulaştı

ANKARA (İHA) - Milletvekili aday listelerinin verilmesinin son günü olmasına rağmen Kasım ayında yapılması karar altına alınan milletvekili erken genel seçimi ile ilgili yeni gelişmeler göze çarpıyor.

Ankara'daki siyasi kulislerde hemen her gün yeni senaryolar gündeme getirilirken, siyasi arenada da gün gün yeni gelişmeler yaşanıyor. Ankara kulislerinden edinilen bilgilere göre, genel seçim normal zamanı olan 2004 Mayıs ayında yapılacak ve seçimlere DSP azınlık hükümeti ile gidilecek.

Demokratik Sol Parti, Milliyetçi Hareket Partisi ve Anavatan Partisi tarafından 1999 yılında oluşturulan üçlü koalisyon hükümeti içinde son zamanlarda cereyan eden huzursuzluğa MHP'nin AB yasaları ile ilgili olarak Anayasa Mahkemesi'ne müracaatta bulunması, seçimlerin ertelenmesi çabalarına bardağı taşıran son damla oldu.
MHP'nin yenilenme adı altında mevcut milletvekilleri arasında yüzde 60 oranında bürokrat, öğretim üyesi ağırlıklı isimleri listelerine alması, DYP içerisinde diğer partilerden transferlerine yer açmak için listelerde yapılan düzenlemeler neticesi ortaya çıkan küskünlere seçimlerin normal zamanında yapılması yanlısı partilerin milletvekillerinin de destek vermesi üzerine 'seçimlerin ertelenmesi için verilecek önergeye' imza verenlerin sayısının 260'a ulaştığı öğrenildi.

Partiler arasında mutabakat sağlanamaması, AB destekçisi ve aynı zamanda seçim hükümeti olarak görev yapacak yeni bir yapılanma üzerinde anlaşamayan milletvekillerinin DSP azınlık hükümetine onay verdikleri de edinilen bilgiler arasında.

Öte yandan, ABD'nin en geç Kasım ayı ortalarına kadar Irak'a operasyon girişiminin tüm hazırlıkları da tamamlanmış bulunuyor. Son günlerde televizyonlarda yer alan gerek El Kaide örgütünün saldırı planları, gerekse Irak'ın terör destekçisi hareketleriyle ilgili belge ve kasetlerle özellikle ABD kamuoyunu ikna etme yolunda ilerleme kaydedildiği ifade ediliyor.

Erken bir seçime karşı olduğunu başından bu yana ve açıkça ifade eden DSP'nin yanısıra, DSP'den ayrılarak kurulan YTP'nin, AB için uyum yasaları ve görüşmelerde Türkiye'nin AB yanlısı girişimlerini sağlıklı biçimde yürütmek isteyen ANAP'ın yanı sıra seçimlere kendi istedikleri şartlarda hazır olmadıkları ifade edilen Saadet Partisi ve bağımsızlara MHP ve DYP'nin liste küskünlerinin de destek vermesi ile Meclis'te her türlü hareket serbestliğinin sağlanabileceği görülüyor.

Ankara'daki son siyasi gelişmeler üzerine bazı partiler ittifak arayışları ile seçmene karşı 'biz seçime hazırlanmıştık' diyebilmek için göstermelik girişimlerini sürdürürlerken, seçimlerin erteleneceğini kesin olarak görenler ise seçimlere katılmamayı veya tek başına katılmayı tercih ettiklerini ilan ederek zamanında yapılacak bir genel seçim için hazırlıklarını sürdürmeyi planlıyorlar.

En Çok Aranan Haberler