HABER

Kuşların cenneti Seyfe Gölü kurudu

Kırşehir'in Mucur İlçesi yakınlarında bulunan ve Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yapılan drenaj çalışmaları ile kuruyan Seyfe Gölü, çevrecileri isyan ettirdi.

Yaklaşık 10 bin 700 hektarlık sahaya sahip Seyfe Gölü ve Kuş Cenneti'nin, 26 Ağustos 1990 tarihinde Tabiatı Koruma Alanı olarak ilan edildiği bildirilirken, aynı zamanda 1. derece doğa sit alanı olarak korunduğu ve 1994 yılında Ramsar Sözleşmesi listesine dahil edildiği öğrenildi.

Gölün doğal yapısının ve ekolojik karakterinin Ramsar Sözleşmesi ile uluslararası düzeyde korunduğu ifade edilirken, alanın korunması ve izlenmesi için göl kenarında bir de Gözlem Evi bulunuyordu. Diğer yandan, daha önce DSİ tarafından başlatılan drenaj çalışması ile doğal yapısı bozulan gölün korunması için Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nca ÇATAK Projesi'nin hayata geçirileceği ve proje ile birlikte üretim faaliyetleriyle doğal dengesi bozulan, erozyona uğrayan, su ve çevre kirliliği oluşan tarım arazilerinin korunmasının amaçlandığı ileri sürülmüştü.

Binlerce kuşun en önemli göç yollarından birisi olan Seyfe Gölü Kuş Cenneti'nin kuruması, çevrecileri isyan ettirirken, gölün kurumasına tepki gösteren Kırşehir Çevre ve Kültür Derneği (KIRÇED) Başkanı Mustafa Bağ, kuraklığın nedenini DSİ'nin yaptığı drenaj çalışmasına bağladı. Bağ, "Seyfe Gölü, şu an beyaz bir tuzlak halinde. Biz bunun bir katliam olduğunu söylüyoruz. Bu işe neden olanların neden hesap vermediğini ve kanun önüne çıkmadığını soruyoruz. Üzücü olan şey ise zaten yeşili olmayan Kırşehir'de böylesine güzel bir mekanın yok olması. Buradaki flamingolar tuz gölü tarafına gittiler ve burada çekirge bile kalmadı. Üzülmemek mümkün değil. Kırşehir Kültür ve Çevre Derneği olarak çok üzülüyoruz. Çabalarımız bitmeyecek ve asla yılmayacağız. Çünkü burası bir dünya mirası. Etrafta açılan kuyuların kapatılmasını ve gölün tekrar hayata kazandırılmasını istiyoruz" dedi.

Diğer yandan, gölde kaçak avcılığında yapıldığını ileri süren Bağ, "Daha acısı, Seyfe Gölü'nde avlanmak yasak ve burası halen avlak alan olarak kullanılıyor. Buraya gelen kuşlar, tuz birikintisini göl sanıyor ve inmeye çalışıyorlar. Yani serap görüyorlar. Ve inerken avcılar tarafından vuruluyorlar. Burası devlet eliyle yok edildi. Dünya çevre örgütlerinin neden sessiz kaldığını da halen anlamış değiliz. İnsan eliyle 250 kuş türünün barındığı bir cennetin nasıl cehenneme çevrildiğini Seyfe Gölü'nde gördük" dedi.

En Çok Aranan Haberler