Kütahya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Hakkı Altaş, hastalık bulaşmasını engellemenin en kolay yolunun, ellerin sık sık yıkanması olduğunu bildirdi.
Dr. Altaş, yaptığı yazılı açıklamada, çocukluk çağının, insanların bulaşıcı hastalıklara en sık yakalandığı dönem olduğunu belirtti.
Son yıllarda gerek çocuklara yönelik kullanılan aşı ve ilaçlar gerekse alınan genel önlemler sayesinde bulaşıcı hastalık sıklığının, özellikle gelişmiş ülkelerde belirgin derecede azaldığına dikkati çeken Dr. Altaş, şöyle devam etti:
"İçme ve kullanma sularının temizliği ile tifo, hepatit A ve ishalli hastalıklar kontrol altına alınmış, yaygın aşılama ile çiçek hastalığının tümüyle ortadan kaldırılması sağlanmış, çocuk felci yapan mikrop, ülkemizin de içinde bulunduğu Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa bölgesinden yok edilmiştir. Aynı başarının kızamık hastalığında gösterilmesi için 2003 yılından itibaren Sağlık Bakanlığı tarafından aşı kampanyaları yapılmış, rutin aşılama çalışmaları güçlendirilerek ülkemizde kızamık hastalık sayısı azalmıştır. Ülkemizde son yıllarda yurt dışı kaynaklı kızamık vakaları tespit edilmiştir. Bu vakalar, Bakanlığımız Kızamık Bilim Danışma Kurulu ve Halk Sağlığı Müdürlükleri tarafından halk sağlığının korunması bakımından hassasiyetle takip edilmekte, risk grubunda olanlara kızamık aşısı uygulanmakta ve hastalara izolasyon önlemleri sağlanarak gerekli önlemler alınmaktadır."
-Bazı hastalıklar aşıyla önlenebiliyor-
Dr. Altaş, çocukların bulaşıcı hastalıklardan korunması için hijyen koşullarının kötü olduğu, kişilerin temizlik alışkanlığının az olduğu kirli sular, açık tuvaletler, açıkta satılan yiyecekler ve sinek, böcek, fare gibi canlıların fazla olduğu yerlerden uzak tutulması gerektiği uyarısında bulundu.
Temiz su teminiyle ishal vakalarında yüzde 6-25, koruyucu sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesiyle ishal vakalarında yüzde 32, hijyen eğitimi ve el yıkamanın desteklenmesiyle ishal vakalarında yüzde 45 azalma görüldüğü bilgisini veren Dr. Altaş, şunları kaydetti:
"Solunum yollarıyla bulaşan hastalıklar, aksırma, öksürme ile etrafa saçılan damlacıklar ve temasla hassas bireylere bulaşmaktadır. Bu nedenle hastalık bulaşmasını engellemenin en kolay yolu, ellerin sık sık yıkanmasıdır. Her türlü öksürük, aksırık esnasında mutlaka kağıt mendil kullanılmalı ve sonrasında eller temiz su ve sabunla yıkanmalıdır. Halen dünyada en sık ve en çok görülen hastalıklar grubunu enfeksiyon hastalıkları oluşturmaktadır. Doğru el yıkama şekli ve alışkanlığının insanlara kazandırılması halinde bu hastalıkların görülme sıklığında önemli azalmalar olmuştur. Bu nedenle eller 30 saniye süreyle bol sabunlu suyla yıkanmalıdır. Enfeksiyon hastalıkların bulaşmasını önlenmesinde en önemli korunma yollarından biri de hasta ziyaretlerine gidilmemesi ve hasta olanların iyileşene kadar toplum içine çıkmamasıdır.
Ülkemizde Her çocuğun sağlıklı ve hastalıksız yaşama hakkı vardır. Bu da aşılamayla sağlanmaktadır. Dünyada her yıl difteri nedeniyle 30 bin çocuk hastalanmakta 3 bin çocuk ölmekte, boğmaca nedeniyle 39 milyon çocuk hastalanmakta 300 bin çocuk ölmekte, yeni doğan tetanosu nedeniyle 200 bin bebek ölmekte,kızamık nedeniyle 30 milyon çocuk hastalanmakta 888 bin çocuk ölmekte, hepatit B nedeniyle 6 milyon kişi hastalanmakta 500 bin kişi ölmektedir. Oysa ki, bu hastalıkların hepsi aşıyla önlenebilir. Sadece aşı uygulayarak ve temizlik şartlarına uyarak her yıl 40 bin, 50 bin bebeğin hastalanmasını önlüyoruz."
Dr. Altaş, anne ve babalara, geleceğin teminatı ve en değerli varlıklar olan çocukların sağlıklı yetişmesi için temizlik şartlarına uyulması, rutin aşıların yaptırılması, tüm aşı kampanyalarına katılımın sağlanmasını önerdi.
Muhabir: Sedat Gök
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz