YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kütahya ve Eskişehir'e acil panzehir gönderin

Kütahya Valisi Kenan Çiftçi: “Risk kalmadı, tehlike geçti.” Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Murat Taşdemir: “Tehlike geçmedi.

Kütahya ve Eskişehir'e acil panzehir gönderin

Kütahya ve Eskişehir’de hastanelere panzehir gönderilmeli.” Meteoroloji bölgede üç gün boyunca yağış beklendiğini açıklarken, Oda Başkanı Taşdemir "Yarın metrekareye 20 kilogram yağış düşecek. Bu ortalama yağış miktarının yaklaşık beş katı. Havuzlara ise 22 bin ton yağış düşmesi bekleniyor. Bu başlı başına bir felaket. Barajların yarın yıkılma ihtimali çok yüksek. Son uyarımızı yapıyoruz, bölgeyi hemen boşaltın." dedi.

FELAKETİN 25 KATI Ekim 2010'da Macaristan'ın başkenti Budapeşte yakınlarındaki Ajkai'da bir alüminyum fabrikasında, siyanür havuzunun çökmesi sonucu 1 milyon metreküp "zehirli kızıl çamur" çevreye yayılmıştı. Atıklar Tuna Nehri aracılığıyla Karadeniz'e kadar ulaşmıştı. Dört kişinin öldüğü, 120 kişininse yaralandığı kaza sonrası, bölgedeki doğal yaşam ve tarım yok oldu. Bakanlıktan yapılan açıklamada 200 ton balığın yaşamını yitirdiği belirtilmişti.

Kütahya'daki barajda ise 25 milyon ton siyanürlü atık su bulunuyor.

ÜÇ GÜN YAĞMUR VAR Meteoroloji yetkilileri, Kütahya ve çevresinde yarından itibaren üç gün boyunca yağışın beklendiğini açıkladı. Çarşamba günü 20 kilogramın üzerinde beklenen yağış, Perşembe ve Cuma günü 20 kilogramın altında olacak.

Yağmurun yağmasıyla siyanür havuzlarında tehlikenin olabileceği, setlerde yeni çökmelerin meydana gelebileceği öne sürülüyor.

BİR GRAM ATIK SU YOK Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu: "Araziye, yer altına, akarsulara hiçbir şekilde 1 gram dahi atık su, siyanürlü su veya malzeme taşmamış, atılmamıştır. Yağmur yağınca da havuzlara herhangi bir sel suyu gelmesin diye gerekli tedbirler alındı."

“Macaristan’daki felaketin 25 katı kapımızda… Öncelikle baraj çevresindeki dört köy boşaltılmalı… Barajın taşması halinde sular önce Porsuk Çayı’na ardından da Karadeniz’e ulaşabilir… Toplu ölümler meydana gelebilir... Eskişehir’de gerekli önlemler alınmalı… Kütahya ve Eskişehir’de hastanelere panzehir gönderilmeli… Kuyu sularında günde birkaç kez örnekleme yapılmalı…”

ÇAMUR AKIŞI DEVAM EDİYOR Bu sözlerin sahibi Çevre Mühendisleri Odası Murat Taşdemir. Kütahya Valisi Kenan Çiftçi’nin gerekli önlemleri aldıklarına ve artık risk kalmadığına ilişkin açıklamalarını değerlendiren Taşdemir şu anda çamur akışının devam ettiği uyarısında bulundu.

ZEMİNE ‘ZEHİRLİ ÇAMUR’ DOLUYOR Önlemlerin yeterli olmadığını vurgulayan Taşdemir, “Tesisin alt sette yaptığı taş dolgu çalışması var. Ne zaman biteceği belli değil. Fakat iki günde bitemez. Suyu pompalamaya çalışıyorlar. Ancak bir şeyi unutuyorlar. Üstten suyu çekiyorlar, alttan zehirli çamur doluyor.” dedi. İkinci setteki aşınmanın devam ettiğini belirten Taşdemir, sağlam olan 1 nolu havuzunda aşınmaya başladığını ve havuzda çamur akışının artarak devam ettiğini söyledi.

“Bu baraj çökmezse yalancı olmayı kabul ediyoruz.” diye konuşan Taşdemir sözlerini şöyle sürdürdü:

YAĞMUR TEHLİKEYİ ARTIRACAK “Ben şunu söyleyebilirim. Biz şu baraj çökmezse yalancı olmayı kabul ediyoruz. Ama eğer çökerse bu kararı verenler ne diyecek? Biz bu baraj kesinlikle yıkılır diyemiyoruz. Ama onlar nasıl kesinlikle yıkılmaz dediklerini anlamıyorum. Ortada bir kaos var. Olası bir yağmur etkileri daha da artıracak. Şu anda hızla devam eden bir felaket var.

SİYANÜR ETKİSİ BİR GÜNDE ÇIKMAZ Siyanür hemen bugün çıkmaz. Siyanür 8-10 gün içerisinde çıkacak. Bir gram sızma yok diye halkımızı yanlış yönlendiriyorlar.

ODTÜ FELAKETİ İKİ AY ÖNCE GÖRDÜ Şu soruyu sormak lazım bunu. ODTÜ iki ay önce bu felaketi görmüştü. Çevre ve Orman Bakanlığı ne zaman gördü bunu? Buradaki kapasite artışından bakanlığın haberi var mıydı? Kapasite 360 tona çıktı, atık miktarı 3 katına çıktı. Baraj aynı baraj. Çevre ve Orman Bakanlığı bunu görüyor mu?

FELAKETİN EŞİĞİNDEYİZ Bu barajlardan Erzincan'dan da var. Bergama'da da var. Sadece Kütahya'da değil. Türkiye'de bir çok nokta var. Bunların tamamına dava açtık. Bunlar tamamen rant havuzlarıdır, atık havuzlarıdır. 20 yıldır konuştuk. Raporlar yazdık. Felaketin eşiğindeyiz. Çevre ve Orman Bakanlığı gerekli önlemleri almamıştır.

ELİMİZDE ÇOK CİDDİ BİLGİLER VAR Şu anda kamuoyunun dikkatini dağıtmamak için bazı açıklamaları yapmıyoruz. Özelleştirme sürecinde dönen tezgahlarla ilgili çok ciddi elimize bilgi akıyor. Biz önümüzdeki günlerde özelleştirme süreci, siyasilerle ilgili açıklama yapacağız. Özellikle halkımızdan teşekkürler geliyor. Özellikle oradaki halk çok rahatsız. Kontrolsüzlüğü görüyor.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler